Slavilo se v Zemanově Novém Veselí, ale i v pražském Top Hotelu

Nové Veselí (Žďársko) – V Novém Veselí na Vysočině, kde Miloš Zeman získal od voličů 75 procent hlasů, se včera slavilo. V restauraci, ve které se sešli Zemanovi příznivci, přátelé a sousedé, byla atmosféra nejbouřlivější kolem šestnácté hodiny. V noci pak někdo pomaloval plot u Zemanova domu rudými symboly. Sám Zeman v tamní restauraci ale nebyl, slavil totiž se svým volebním týmem v pražském Top Hotelu.

„Člověk je takhle v životě šťastný jenom párkrát,“ popisoval radost ze Zemanova úspěchu jeho přítel Jiří Růžička. Zpočátku byli Zemanovi příznivci trošku nervózní při sledování Volebního studia ČT, nakonec se ale nervozita změnila v nával radosti. Po šestnácté hodině se do restaurace začali scházet k přípitku další Zemanovi sousedé.

Zdeněk Křivánek, starosta Nového Veselí

„Zvýší se naše prestiž a určitě spousta lidí se přijede podívat do Nového Veselí, kde současný pan prezident žije a žil a bude, doufám, žít.“

Podle majitelky tamní restaurace Veroniky Klimešové zůstane Zemanovo místo v restauraci rezervované. V Novém Veselí se oslavy do noci neprotáhly, a to i přes to, že byl připravený i taneční sál a vinárna. „V devět večer už byla restaurace skoro prázdná,“ popisuje Klimešová.

  • Symboly na plotě domu, kde bydlí Miloš Zeman autor: Radovan Daněk, zdroj: ČT24
  • Symboly na plotě domu, kde bydlí Miloš Zeman autor: Radovan Daněk, zdroj: ČT24

Obyvatele Nového Veselí ráno překvapily symboly na plotě domu, kde Zeman bydlí 

Ráno však čekalo na tamní obyvatele překvapení. V noci totiž někdo rudě pomaloval plot před domem, v němž má byt budoucí prezident Miloš Zeman. Na bílých zděných pilířích se asi v noci na dnešek objevila pěticípá hvězda, zamračený smajlík a římská číslice šest.

Informaci přinesl zřejmě jako první server iDNES.cz. Mluvčí policie Jana Kroutilová uvedla, že policie se o poškození plotu dověděla dopoledne od zástupců médií. Na místo pak přijeli i kriminalisté.   

Starosta Zdeněk Křivánek uvedl, že oplocení před tvrzí, v níž Zeman bydlí, patří jeho sousedům, kteří tam rovněž jezdí na chalupu. „Už jsem hovořil s policií a dal jsem to na vědomí i majitelům,“ řekl k dnešnímu incidentu. O žádném jiném projevu vandalismu ve Veselí po ukončení prezidentské volby nemá informace. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zeman se svým týmem slavil v pražském Top Hotelu

Oslavy v Top Hotelu na pražském Chodově propukly, jakmile bylo jasné, že Miloš Zeman je nově zvoleným prezidentem. Zeman si velký úspěch své politické kariéry velmi užíval. Oslavy svého vítězství přerušil pouze debatou v České televizi. Jeho věrní zatím v hotelu slavili bez něj. Budou to docela skromné oslavy, i když si myslím, že je co slavit, vidím to tak na hodinku, dvě, maximálně tři, konstatovala Zemanova dcera Kateřina. 

Po dvaadvacáté hodině se Zeman do Top Hotelu vrátil a slavilo se dále, ovšem už bez novinářů. U oslav nechyběla ani hlavní hvězda Zemanových fanoušků herečka Jiřina Bohdalová. Byl tam projev Jiřiny Bohdalové a Miloš byl velmi spokojený. Kdybychom všichni pili tak málo jako Miloš Zeman, tak bychom se nikdy neopili, popsal oslavy jeden z účastníků. A nakonec se potvrdila i slova Zemanovy dcery, neboť oslavy končily krátce po půlnoci.

  • Miloš Zeman dorazil na povolební oslavu zdroj: ČT24
  • Oslav se účastnila i Jiřina Bohdalová zdroj: ČT24

Gratuluji, pane prezidente!

Blahopřání čerstvě zvolenému prezidentovi poslali jen během víkendu desítky osobností z Česka i ze zahraničí, a to osobně, mailem i po telefonu. „Já jsem si samozřejmě vážil blahopřání Petra Nečase, Bohuslava Sobotky, Milana Štěcha, předsedy odborů Jaroslava Zavadila, který dokonce byl na naší oslavě,“ konstatoval Zeman. Ještě v sobotu večer Zemanovi po telefonu popřál i jeho soupeř Karel Schwarzenberg i dva neúspěšní kandidáti Jan Fischer a Vladimír Franz. Dnes po obědě pak Zemana osobně navštívila první dáma Livie Klausová. 

Pozdravy novému prezidentovi přicházely i ze zahraničí. „Například polský prezident pogratuloval panu Zemanovi. Prezident maďarské republiky, slovenský premiér Fico i slovenský exprezident Schuster,“ říká mluvčí Zemanovy kampaně Hana Burianová. Radost Miloši Zemanovi ale udělala hlavně nepolitická přání. Konkrétně od herečky Jiřiny Bohdalové, která ho v podporovala v kampani. Miloš Zeman dostal už taky stovky blahopřání od voličů. Třeba na sociální síti Facebook. Na další gratulace Miloš Zeman teprve čeká, přijdou mu poštou.

Zemanův první den po volbě tématem Událostí (zdroj: ČT24)