Třícentimetrové kroupy zasypaly Domažlicko, stromy padaly na silnice i domy

Silný přívalový déšť s třícentimetrovými kroupami zasáhl v pátek večer domažlický okres. Vál také silný vítr. Hasiči museli zasahovat u popadaných stromů i zaplavených sklepů. Nenaplnily se však obavy, že budou podobné problémy i na dalších místech v západních Čechách. V Karlovarském kraji byl klid, v Plzeňském pouze místy silně foukalo.

Na Domažlicku bylo nejhůře v pátek po sedmé hodině večer. „Vyjížděli jsme celkem šestnáctkrát, což je více než polovina celodenního běžného průměru v celém kraji,“ uvedl velící důstojník hasičů Plzeňského kraje Miroslav Marek.

Nejvíce práce měli hasiči v okolí Poběžovic severozápadně od Domažlic. „V obci Mnichov odčerpávali vodu z vytopeného sklepa rodinného domku, ve Vlkanově spadl strom na dům,“ přiblížil Miroslav Marek. V Peci byl i výpadek elektřiny, protože strom spadl i na elektrické vedení.

„Ještě hodinu po krupobití byly v Postřekově na zahradě vidět více než třícentimetrové kroupy,“ řekl ČTK Jan Anderle z Klenčí.

Silné poryvy větru zmítaly i dalšími částmi Plzeňského kraje a několik stromů jim neodolalo. „Celkem šlo o zhruba deset případů, kdy je hasiči odstraňovali ze silnic,“ vyčíslil velící důstojník krajských hasičů.

Meteorologové původně vydali výstrahu na silné bouřky nejen pro Plzeňský, ale také pro Karlovarský kraj a západní části sousedních regionů. Tam se však nakonec nic nestalo, ačkoli se objevily bouřky. „V Karlovarském kraji byl klid,“ ujistil operační důstojník krajských hasičů.

iReportér: Večerní bouřka u Žlutic (zdroj: ČT24)

O víkendu má přijít citelné ochlazení, a to oproti pátku o více než 10 stupňů. Většinou se slunce neobjeví a teploty se budou pohybovat mezi 14 a 18 stupni Celsia, v sobotu hlavně v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku může být ještě přes 20 stupňů, bude však pršet. V neděli se pak budou teploty pohybovat kolem 20 stupňů Celsia, ve východní části republiky se tedy mírně ochladí, v západní naopak mírně oteplí.

Začátek příštího týdne pak žádnou výraznou změnu nepřinese. V úterý sice bude až 25 stupňů, pak ale přijde ochlazení a také déšť.