Číňané natáčí v Česku tamní nejznámější televizní show. Kamery zamíří na Konopiště i do Edenu

Čínský štáb natáčel třeba na Staroměstském náměstí (zdroj: ČT24)

V Praze a ve středních Čechách se v těchto dnech natáčí nejznámější čínská televizní show, v níž známí herci plní různé úkoly. Třísetčlenný televizní štáb se přitom nikdy předtím do Evropy nevypravil. Natáčet se bude na pražském Staroměstském náměstí nebo v Edenu, ale také na zámcích Konopiště či Jemniště.

České lokace nabídli čínské straně zástupci Středočeského kraje, když byli v březnu na návštěvě v provincii Sečuan. „Praha je považovaná za jedno z nejkrásnějších měst na světě, ale v Číně není až tolik známá, proto jsme ji chtěli takzvaně objevit a lépe poznat přes tento pořad,“ vysvětluje ředitelka čínské televize Zhejiang Zhou Dongmei. 

Středočeský kraj si od realizace slibuje větší příliv čínských turistů. „Řada návštěvníků z Číny, kteří přiletí k nám do republiky, tak potom navštíví ta místa, kde se reality show natáčela,“ domnívá se radní Daniel Marek (Nez. Stř.). 

Natáčení na fotbalovém stadionu v Edenu
Zdroj: ČT24

Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže může podobná akce skutečně přitáhnout pozornost Číňanů. „Ale zároveň jsem skeptik k tomu, že by tam zůstávali na noc. Jsem přesvědčený, že to budou spíš jednodenní výlety.“ 

Středočeši mají jako jediný kraj v Číně stálé zastoupení

Za posledních pět let byli zástupci Středočeského kraje v Sečuanu každý rok. Na poslední návštěvě se jednalo především o rozvoji cestovního ruchu. „Těch prostor, kde se dá spolupracovat, je mnoho, ale musíte tam létat, protože Číňani jsou takoví, že chtějí osobní kontakt,“ tvrdí středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). 

Středočeský kraj má také jako jediný v Číně stálé zastoupení. Na otevření kanceláře s jedním úředníkem se s bývalým vedením kraje dohodli čínští zástupci. Podle hejtmanky ale dosud toto zastoupení nefungovalo podle představ kraje, protože nešlo přímo o zaměstnance kraje, ale zprostředkovatelské firmy. To by se v příštích měsících mohlo změnit. 

Bývalé vedení kraje také lákalo čínské investory, za Nymburkem pro ně otevřelo padesátihektarovou česko-čínskou průmyslovou zónu. Samotné město je ale proti, podle starosty Pavla Fojtíka ani žádná čínská firma vážný zájem neprojevila. „Všechno bylo v rovině spíš zbožných přání než konkrétního investora,“ tvrdí Fojtík. 

Zóna u Nymburku podle starosty žádného vážného zájemce nepřilákala
Zdroj: ČT24

„Pokud jsme tady chtěli mít továrny z Číny, tak jsme zaspali dobu a s Číňany jsme měli kamarádit před patnácti, dvaceti lety,“ upozorňuje ekonom Aleš Michl. Kraj se proto snaží dojednat otevření údajně už několik let slibovaného vývojového centra.