Archeologové odhalili hrob německého důstojníka. Získali tak v Česku unikátní příležitost

Reportáž: Archeologové odhalili unikátní pohřebiště (zdroj: ČT24)

Archeologové v lese nedaleko Velvar odhalili hrob německého důstojníka z druhé světové války. Ve čtvrtek večer je na něj upozornili amatérští hledači s detektorem kovů. Vědci tak získali na české poměry ojedinělou příležitost. V posledních letech se nikdy nepodařilo takový hrob odborně prozkoumat, protože ho nálezci většinou zničili.

Hroby vojáků se podle archeologa Petra Čecha stávají často kořistí majitelů detektorů kovů. „V podstatě je vykrádají a předměty v nich nalezené se stávají součástí soukromých sbírek nebo obchodu,“ uvedl. Tento hrob je podle Čecha unikát, jelikož mohou archeologové provést bez narušení výzkum podle předepsaných pravidel.

Po tříhodinovém odkrývání vrchní zeminy bylo jasné, že se jedná o hrob německého důstojníka z konce druhé světové války. Detektory odhalily dva odznaky - zlatý odznak za zranění a takzvanou sponu za boj zblízka.

„To znamená, že důstojník zde pohřbený je veterán, který prošel nejedním bojištěm druhé světové války a na sklonku války právě v okolí Velvar zahynul a byl zde pohřben,“ vysvětlil Čech.

Zhruba sto metrů od nálezu vede silnice z Mělníka do Velvar. Němečtí vojáci po ní postupovali do americké zóny před Rudou armádou. „Tady zřejmě došlo k nějakému malému lokálnímu střetu, voják padnul, pohřbili ho na místě, rychle. A utíkali dále,“ uvedl Čech.

S důstojníkem šly do hrobu i upomínky od jeho vojáků

Další nalezenou věcí byly hodinky a důstojnické distinkce. „Vojáci své velitele ctili a mnohdy, když ten velitel padnul a oni ho pohřbívali, tak mu tam pověrečně dávali své předměty jako upomínku,“ uvedl Čech. „Na druhou stranu ten mrtvý neměl boty, takže ustupující německé jednotky vzali tomu mrtvému to, co bylo potřeba,“ dodal.

O jakého důstojníka se konkrétně jedná, archeologové zatím nevědí. Nepodařilo se totiž nalézt identifikační známku se jménem. Jeho hodnost ale archeologové zjistí po očištění nárameníků. Poté budou moct v archivu dohledat, zda nějaký voják s takovou hodností u Velvar nepadl.