Také druhé křídlo Severočechů si stěžuje na volby

Kvůli nedávným volbám se na soud obrátilo i druhé křídlo hnutí Severočeši.cz. Tentokrát si hnutí stěžuje na senátní volby na Mostecku, kde nakonec zvítězila Alena Dernerová. Ta sice kandidovala za Severočechy, druhé křídlo strany ale po mosteckém magistrátu žádalo odvolání její kandidatury. Mostecká radnice ovšem k této žádosti nepřihlédla, a právě proti tomu směřuje stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Hnutí Severočeši.cz je rozštěpené: místopředsedkyně tohoto hnutí Hana Jeníčková žádala před volbami jednak odvolání kandidatury Aleny Dernerové do Senátu, jednak stažení celé kandidátky pro krajské volby. Ale zatímco ústecký krajský úřad žádosti vyhověl a v krajských volbách hlasy pro Severočechy propadly, tak Dernerová nakonec svůj post v Senátu obhájit mohla.

„Mostecký magistrát nejednal v souladu se zákonem, když požadavek odmítl,“ kritizoval už dříve Luboš Pitín, který v pondělí potvrdil podání stížnosti k NSS. Pitín reprezentuje stejné křídlo Severočechů jako Jeníčková.

Proti stažení kandidátky pro krajské volby zase protestuje druhé křídlo hnutí, ústecký krajský soud řeší už pět stížností, které podali jeho členové. Všichni žádají opakování voleb nebo opakování hlasování v celém kraji.

Právě s ohledem na rozhodování soudu ohledně platnosti krajských voleb zatím KSČM, která skončila druhá za ANO, vyčkává s dojednáváním koalice.

Severočeši doplatili na vnitřní rozpory

Severočeši se v roce 2013 rozdělili na dva tábory, jeden blízký Jeníčkové a bývalému předsedovi Františku Rybovi a druhý zastoupený Schwarzem a podnikatelem Jiřím Zelenkou. Zelenkovi lidé uspořádali v únoru 2014 valnou hromadu, na které odvolali z vedení přívržence rivalů.

Soud ovšem letos pravomocně rozhodl, že valná hromada proběhla v rozporu se stanovami a zákonem, a označil ji, stejně jako všechny navazující kroky, za neplatnou.

Právě tímto verdiktem vysvětlovala Hana Jeníčková, proč nechala celou kandidátku odvolat. „Nám matkám a otcům zakladatelům Severočechů to hnutí ukradli. Ukradl ho pan poslanec Schwarz se svým asistentem Zelenkou. Oni neměli kandidátku ani podávat, protože už to bylo po vyhlášení rozsudku krajského soudu a věděli to.“