Severočeši.cz vypadli z voleb. Doplatili na vnitřní spory

Hnutí Severočeši.cz nebude kandidovat v krajských volbách v Ústeckém kraji. Zmocněnkyně hnutí na krajském úřadě odvolala všech 55 kandidátů. Požádala také o vyškrtnutí senátorky Aleny Dernerové, která obhajuje jako nezávislá za Severočechy mandát na Mostecku. U senátora Doubravy tak neučinila. Hnutí zřejmě doplatilo na spory dvou táborů. Lídr kandidátky Sáša Štembera se proto nezúčastní předvolební debaty ČT z Ústeckého kraje. Bývalý předseda Severočechů Bronislav Schwarz chce ještě zkusit rozhodnutí zvrátit.

Severočeši mají v současném pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu osm mandátů. Déle než dva roky jsou ale rozděleni na dva tábory. Členy kolem podnikatele Jiřího Zelenky a křídlo z Mostu, ve kterém je například někdejší náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková.

Boj uvnitř hnutí skončil dokonce i u soudu, který v červenci rozhodl, že valná hromada z roku 2014 je neplatná, a tím i všechny úkony, které na ni navazovaly. Poslanec Bronislav Schwarz tím tehdy přišel o funkci předsedy.

Kandidátku do voleb podalo Zelenkovo křídlo. Zmocněnkyní, která odvolala všechny kandidáty, byla ale Jeníčková. „Je to její právo ze zákona. Stáhla celou kandidátku. My jsme tuto informaci poslali datovou schránkou na všechny obce a volební okrsky. Tento krok už se nedá vzít zpátky,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová. Kandidátky Severočechů se tak podle mluvčí neobjeví ani ve volebních místnostech.

Jeníčková svůj krok zdůvodnila právě červencovým rozsudkem soudu: „Nám matkám a otcům zakladatelům Severočechů to hnutí ukradli. Ukradl ho pan poslanec Schwarz se svým asistentem Zelenkou. Oni neměli kandidátku ani podávat, protože už to bylo po vyhlášení rozsudku krajského soudu a věděli to.“

Dernerová mluví o nehoráznosti a podlosti

Zmocněnkyně podala na mostecký magistrát také návrh na vyškrtnutí senátorky Dernerové, která obhajuje mandát. Úředníci o něm zatím nerozhodli, žádné rozhodnutí není ani na úřední desce. Dernerová ČTK řekla, že krok bývalé kolegyně považuje za nehorázný: „Pro mě jako pro člověka je nepochopitelné, jak může takto někdo jednat. Je to naprosto podlé, bezskrupulózní, amorální jednání, které ukazuje strach ze Severočechů.“

Jeníčková naopak nepodala návrh na vyškrtnutí ústeckého senátora Jaroslava Doubravy, který mandát taktéž obhajuje. „Doubrava byl vždycky slušný člověk,“ konstatovala.

Jaroslav Doubrava
Zdroj: ČT24

Schwarz uvedl, že se hnutí bude bránit. Jeníčková podle něj nejprve odvolala původního zmocněnce a pak se sama nominovala a kandidátku nechala vyškrtnout. „Udělala to s jasným úmyslem poškodit hnutí, protože její lidé kandidují za úplně jiný politický subjekt,“ dodal.

Schwarzovo a Zelenkovo křídlo hnutí chce řešit problém s pomocí právníka. „Hned zítra (v pátek) jdeme na krajský úřad a budeme požadovat, aby nerozhodovala jedna úřednice, ale aby byla svolána krajská volební komise,“ doplnil Schwarz.