Senátorská kandidátka Severočechů se vrací do voleb, krajské jsou zatím bez nich

Mostecký magistrát vrátil do senátních voleb kandidátku hnutí Severočeši.cz Alenu Dernerovou. O její stažení usilovala volební zmocněnkyně hnutí Hana Jeníčková, která také nechala stáhnout všechny kandidáty Severočechů z krajských voleb. Vyřazení z krajských voleb chce frakce Severočechů, kterou Jeníčková odstavila, zvrátit žalobou, soud o ní zatím nerozhodl.

Zatímco u krajského úřadu se nepodařilo Severočechům zvrátit stažení svých kandidátů z krajských voleb, mostecký magistrát odvolání místní senátorky z nadcházejících voleb neuznal.

Podle mluvčí magistrátu není jasné, zda byla Hana Jeníčková legitimní zástupkyní hnutí, když přišla oznámit, že Alena Dernerová kandidovat nebude. „Protože v obdobné věci dosud nerozhodoval Nejvyšší správní soud ani jiný k tomu příslušný soud, nezbývá Magistrátu města Mostu, než k podání Hany Jeníčkové nepřihlížet,“ uvedla mluvčí města Alena Sedláčková.

Den poté, co krajský úřad v Ústí nad Labem a magistrát v Mostě navštívila Hana Jeníčková v roli volební zmocněnkyně Severočechů a stáhla kandidáty do krajských voleb a jednu z kandidátek do Senátu, obešel oba úřady také představitel druhého ze znesvářených křídel hnutí Jiří Zelenka. Krajský úřad na rozdíl od magistrátu odmítl revokovat své rozhodnutí o stažení kandidátů Severočechů z voleb. „Krajský úřad považuje postup odvolání kandidátů za regulérní,“ sdělil mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.

Podle mluvčího frakce kolem Hany Jeníčkové Petra Prokeše však měl stejně učinit i mostecký magistrát v případě Aleny Dernerové. „Podle dikce volebního zákona nemohl Magistrát města Mostu postupovat jinak než tak, že po přijetí podnětu volební zmocněnkyní Hanou Jeníčkovou na stažení kandidátky Aleny Dernerové z voleb do Senátu měl tuto kandidátku vyřadit,“ řekl Prokeš s tím, že křídlo Jeníčkové chystá právní kroky.

O krajských kandidátech rozhodne soud, do voleb to hypoteticky stíhá

Hnutí se poté obrátilo na soud. Naděje, že soud rozhodne před volbami, však pohasíná. Podle mluvčí Marcely Trejbalové jsou v podání vady a soud čeká, až je Severočeši podají. „Soud nedokáže nyní odhadnout přesný termín vyřízení žaloby, pokud mu není známo, zda a kdy budou vady žaloby odstraněny,“ podotkla mluvčí. Dodala, že „hypoteticky se vyřízení ještě dá stihnout do termínu konání voleb“. Zelenka však věří, že ani v případě, kdy by soud do voleb nerozhodl, není vše ztraceno. „Pokud se to nerozhodne teď, budeme se domáhat, aby se volby opakovaly,“ podotkl. 

Stejně jako Hana Jeníčková užívá i Jiří Zelenka titul prvního místopředsedy hnutí, předsedu přitom Severočeši poté, co soud v létě zrušil předloňskou volbu Bronislava Schwarze, nemají. Kolem Zelenky a Jeníčkové se shromáždily dvě znesvářené frakce hnutí. Na kandidátce pro krajské volby figurovali Zelenkovi lidé, zatímco někteří lidé z křídla Hany Jeníčkové se objevili na kandidátce jiného uskupení.

Hana Jeníčková, která do krajského zastupitelstva nekandiduje, zdůvodnila stažení kandidátů přesvědčením, že Zelenkovo křídlo nemělo nárok takovou kandidátku sestavit. „V červenci rozhodl krajský soud. Zrušil všechny kroky, které provedlo to druhé křídlo Severočechů. Tím pádem i podání kandidátní listiny bylo nelegální a neoprávněné. Oni to věděli,“ řekla.