TÉMA

Krajské volby 2016

Poslední stížnost kvůli vyškrtnutým kandidátům soud zamítl

Krajský soud v Ústí nad Labem zamítl poslední stížnost na krajské volby v Ústeckém kraji. Rozhodnutí soudu znamená, že výsledky hlasování jsou platné. Poslední návrh se týkal odvolání kandidátů hnutí Severočeši.cz týden před volbami. Už dříve soud zamítl pět stížností odvolaných kandidátů.
8. 11. 2016|
Krajské volby 2016

Olomouckým hejtmanem je lídr vítězného hnutí ANO lékař Oto Košta

Měsíc po volbách vybírali zastupitelé Olomouckého kraje hejtmana, náměstky a radní. Dosavadního hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) nahradil lékař Oto Košta z vítězného hnutí ANO. Pro Koštu v úterý hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. Košta zastupitelům řekl, že za své priority ve funkci hejtmana považuje zlepšení dopravní infrastruktury, snížení zadluženosti Olomouckého kraje a investice.
8. 11. 2016Aktualizováno8. 11. 2016, 11:39|
Krajské volby 2016

Hejtmani se budou na jihu Moravy střídat v křesle až za čtrnáct dnů. Kvůli volební stížnosti

Ustavující zastupitelstvo kraje, které pošle do čela jižní Moravy nové radní, bude 16. listopadu. České televizi to řekl dosavadní hejtman Michal Hašek. S termínem vyhlášení musel čekat, až krajský soud rozhodne o stížnosti na volby na jižní Moravě. Soud volební stížnost dnes odmítl.
2. 11. 2016|
Krajské volby 2016

Čunek se stal hejtmanem Zlínského kraje. Nejprve prověří odměny pro šéfy nemocnice

Nové vedení Zlínského kraje se sešlo na prvním zasedání zastupitelstva. Hejtmanem zvolili lídra KDU-ČSL Jiřího Čunka. Jeho prvním náměstkem bude Jiří Sukop (ANO). Za priority si nová koalice KDU-ČSL, Hnutí ANO, STAN a ODS stanovila práci na chybějících dálničních stavbách, zajištění kvalitní linkové autobusové dopravy a to, aby krajský úřad a jeho společnosti nehospodařily se ztrátou.
2. 11. 2016|
Volby v ČR 2016

Jihomoravské ANO se dvěma partnery hledají dalšího a lidovci se vzdávají postu hejtmana

Lidovci na jižní Moravě přestávají usilovat o pozici hejtmana. Podle nich tento post náleží vítězi voleb - hnutí ANO, které si v úterý už zvolilo dva koaliční partnery. Vytvořilo trojblok s TOP 09 společně s Žít Brno a Starosty pro Jižní Moravu a nyní shánějí dalšího partnera. Jím by se mohla právě stát KDU-ČSL. Dosud je rozděloval spor o nárok na hejtmanskou funkci. Vznikající koalici by ale také mohli doplnit sociální demokraté.
11. 10. 2016Aktualizováno11. 10. 2016, 16:05|
Volby v ČR 2016

Nejrychlejší jednání. V Moravskoslezském kraji vznikla koalice ANO, lidovců a ODS

Rychlý spád nabrala jednání v Moravskoslezském kraji, kde se podle informací ČT už na budoucí spolupráci dohodlo hnutí ANO s lidovci a občanskými demokraty. Rektor, lídr hnutí ANO a žhavý kandidát na hejtmana Ivo Vondrák jim nabídl podíl na krajském uspořádání hned po volbách. Koaliční smlouva by mohla být podepsána příští týden.
10. 10. 2016Aktualizováno10. 10. 2016, 20:59|
Volby v ČR 2016

Zimolova náruč zůstává po jednáních otevřená třetímu do koalice

V Jihočeském kraji vítězná ČSSD pod taktovkou dosavadního hejtmana Jiřího Zimoly chce pět křesel z jedenáctičlenné rady i post hejtmana. Zimola to řekl po setkání se zástupci ODS, KSČM, Jihočechy 2012 a KDU-ČSL. Přitom nevyloučil spolupráci s žádným z těchto subjektů. Podle něj platí varianta, že by novou koalici měly tvořit ČSSD s ANO, a doplňoval by je další politický subjekt.
10. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Haška chce v hejtmanském křesle vystřídat Šimek z ANO. Jedná s lidovci

Vítěz krajských voleb na jižní Moravě, hnutí ANO, by chtělo mít hejtmana ze svých řad. V případě uzavření koalice by kandidátem na tuto pozici byl Bohumil Šimek, který je lídrem strany v kraji. O uzavření koalice nyní hnutí jedná s lidovci a dalšími stranami. Nyní má tři zvažuje tři varianty.
10. 10. 2016Aktualizováno10. 10. 2016, 15:06|
Volby v ČR 2016

Na Zlínsku začalo povolební vyjednávání. Vítězní lidovci se sešli s ČSSD a STAN

Krátké oslavy vítězství lidovců ve Zlínském kraji vystřídala jednání o nové koalici. Další schůzky by podle krajské tajemnice KDU-ČSL měly pokračovat v pondělí. Lidovecký lídr Jiří Čunek uvedl, že je strana připravená se setkat se všemi kromě komunistů.
9. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Nejvíc voličů poztrácela TOP 09. K hnutí ANO se uchýlila část levicových

Své stoupence z předchozích voleb v letošních krajských volbách nedokázala přilákat především TOP 09. Ostatní strany si udržely vesměs kolem poloviny ze svých bývalých voličů. V případě hnutí ANO ale část pravicových podporovatelů nahradili levicoví. K podpoře konkrétní strany či hnutí vedl letos voliče program, zásadní dopad ale měla i činnost těchto uskupení na celostátní úrovni.
9. 10. 2016|

Volí mladí i starší prvovoliči. Některým je 18, jiným 87 let

K volebním urnám se v pátek vydali i prvovoliči. Zatímco někteří z nich oslavili nedávno 18. narozeniny a dřív tak kvůli nedosažení plnoletosti hlasovat nemohli, Antonín Blaha z Hluku na Uherskohradišťsku zamířil do volební místnosti v České republice poprvé v 87 letech. Většinu života totiž strávil v exilu ve Spojených státech.
7. 10. 2016|

Senátorská kandidátka Severočechů se vrací do voleb, krajské jsou zatím bez nich

Mostecký magistrát vrátil do senátních voleb kandidátku hnutí Severočeši.cz Alenu Dernerovou. O její stažení usilovala volební zmocněnkyně hnutí Hana Jeníčková, která také nechala stáhnout všechny kandidáty Severočechů z krajských voleb. Vyřazení z krajských voleb chce frakce Severočechů, kterou Jeníčková odstavila, zvrátit žalobou, soud o ní zatím nerozhodl.
5. 10. 2016Aktualizováno5. 10. 2016, 18:47|

Chtějí váš hlas: Co slibují ve Středočeském kraji lídři, kteří se nedostali do debaty ČT?

Česká televize se ve svém předvolebním vysílání věnuje Středočeskému kraji. Kromě večerní předvolební debaty se zástupci kandidátek s největším volebním potenciálem přináší také anketní odpovědi stran, hnutí a koalic, které se do večerní debaty nedostaly. Odpovědi jednotlivých lídrů kandidátek jsou řazeny abecedně podle příjmení a doplňovány po jejich odvysílání na ČT24.
4. 10. 2016Aktualizováno4. 10. 2016, 17:22|