Poslední stížnost kvůli vyškrtnutým kandidátům soud zamítl

Krajský soud v Ústí nad Labem zamítl poslední stížnost na krajské volby v Ústeckém kraji. Rozhodnutí soudu znamená, že výsledky hlasování jsou platné. Poslední návrh se týkal odvolání kandidátů hnutí Severočeši.cz týden před volbami. Už dříve soud zamítl pět stížností odvolaných kandidátů.

„Krajský soud shledal stejně jako v předchozích návrzích jednání doktorky Jeníčkové v podobě vyškrtnutí celé kandidátky volební strany Severočeši.cz v souladu se zákonem a stanovami této strany,“ uvedla mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Poslední stížnost pocházela od muže z Děčínska. Stejně jako Severočeši.cz napadal odvolání všech kandidátů místopředsedkyní a volební zmocněnkyní Hanou Jeníčkovou. Proti rozhodnutí soudu není možné se odvolat. Severočeši.cz už dříve řekli, že v případě svých zamítnutých stížností se obrátí na Ústavní soud.

Také v Liberci řešil krajský soud dvě stížnosti

Liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem zamítla dvě stížnosti na volby do krajského zastupitelstva. V první stížnosti napadala stěžovatelka výsledek hlasování v Turnově a žádala jeho neplatnost. Nebyly jí totiž správně započítány preferenční hlasy. Soud nicméně konstatoval, že toto pochybení nemělo žádný vliv na volební výsledky. „Soud souhlasí s volebním orgánem, že zjištěná nezákonnost nemohla ovlivnit volební výsledky,“ stojí v odůvodnění.

Ve druhé stížnosti navrhovatelka nesouhlasila s výsledky voleb a namítala, že došlo k chybnému spočítání hlasů. Soud ale i tento návrh zamítl: „Případný omyl v platnosti jednoho jediného hlasu se nemohl žádným způsobem promítnout do celkového výsledku voleb,“ uvedl v odůvodnění.