Odvolaní Severočeši.cz chtějí zpět do voleb, obrátili se i na soud

Ústecký krajský úřad se nechystá přehodnotit rozhodnutí o stažení všech kandidátů hnutí Severočeši.cz z nadcházejících krajských voleb. K tomu kraj vyzval první místopředseda Severočechů Jiří Zelenka. Hnutí se proto obrátí na soud. Všechny kandidáty ve čtvrtek stáhla volební zmocněnkyně Hana Jeníčková, která je vzhledem k dosavadnímu vývoji rovněž první místopředsedkyní. Z voleb stáhla také kandidátku na senátorku Alenu Dernerovou.

Stažením kandidátů z krajských a částečně i senátních voleb vyvrcholily vnitřní spory, které hnutím Severočeši.cz zmítají více než dva roky. Hana Jeníčková je představitelkou takzvaného mosteckého křídla, kandidátku však sestavovala druhá frakce, jejíž ústřední postavou je podnikatel Jiří Zelenka. Jeníčková osm dní před začátkem voleb všechny kandidáty stáhla, což chce Zelenkovo křídlo zvrátit.

Jiří Zelenka přinesl na krajský úřad právní rozbor, kterým zpochybnil, že by Hana Jeníčková mohla být volební zmocněnkyní a měla jako taková právo kandidáty stáhnout. „Podle práva, tak jak je zapsaná (jako místopředsedkyně) to mohla udělat (odvolat zmocněnce), ale už se nemohla nominovat (jako zmocněnkyně), protože není psaná na kandidátní listině, která je uzavřená 60 dnů před volbami. Nemohla se napsat. Podle mého názoru krajský úřad pochybil,“ míní Zelenka.

Jeho žádost, aby vzal svůj krok zpět, však krajský úřad odmítl. Tvrdí, že je stažení všech kandidátů nevratné. „JUDr. Jeníčková jako první místopředsedkyně hnutí (…) odvolala původního zmocněnce, sebe jmenovala zmocněncem a následně odvolala kandidaturu jednotlivých kandidátů,“ shrnul vedoucí tiskového oddělení krajského úřadu Zdeněk Rytíř. „Krajský úřad považuje postup odvolání kandidátů za regulérní,“ dodal.

Kraj odkázal nespokojené křídlo Severočechů na soud. To také Zelenka učinil. Krajský soud chce o žalobě rozhodnout přednostně, aby bylo jasno do termínu krajských voleb. Severočeši vyřazení z voleb ovšem budou trvat na svém, i kdyby to nestihl. „Pokud se to nerozhodne teď, budeme se domáhat, aby se volby opakovaly,“ podotkl místopředseda Severočechů.

Jiří Zelenka se nezabývá pouze stažením kandidátů do krajského zastupitelstva. Chce zvrátit také další krok Hany Jeníčkové, která stáhla také kandidaturu senátorky Aleny Dernerové, jež by měla obhajovat své křeslo. Mostecký magistrát proto dostal obdobný právní rozbor jako ústecký krajský úřad.

Podle mluvčí mostecké radnice Aleny Sedláčkové zatím rozhodnutí nepadlo. Zda bude Alena Dernerová kandidovat, se tak rozhodne až v posledních dnech před volbami.

Sama Hana Jeníčková ospravedlnila svůj krok nedávným rozhodnutím soudu, který zneplatnil události v posledních dvou letech. Jiří Zelenka však hovoří o trestném činu a chystá trestní oznámení.

V červenci rozhodl krajský soud. Zrušil všechny kroky, které provedlo to druhé křídlo Severočechů. Tím pádem i podání kandidátní listiny bylo nelegální a neoprávněné. Oni to věděli.
Hana Jeníčková
o důvodech stažení kandidátů
Události v regionech: Severočeši.cz jsou bez kandidátů (zdroj: ČT24)

Frakce šly do voleb zvlášť

Roztržka v hnutí Severočeši.cz trvá téměř tři roky. Problémy se stupňovaly od zvolení Bronislava Schwarze předsedou na podzim 2013. Volbu zpochybnilo ministerstvo vnitra, a tak se v únoru dalšího roku opakovala. Dění na valné hromadě z února 2014 však letos prohlásil soud za neplatné, stejně jako všechny úkony, které na ni navazovaly.

Obě frakce nyní šly do krajských voleb zvlášť. Zatímco lidé ze Zelenkova křídla figurovali na kandidátce Severočechů, někteří zástupci druhého křídla jsou na kandidátce hnutí Nový Sever.

Severočeši.cz v posledních krajských volbách v roce 2012 skončili v Ústeckém kraji na třetím místě s dvanácti procenty hlasů a devíti zastupiteli (nyní mají osm mandátů). Poté, co vítězní komunisté vytvořili koalici s druhou ČSSD, stali se nejsilnějším opozičním uskupením.

Před šesti lety v senátních volbách získalo hnutí dvě křesla pro Alenu Dernerovou a Jaroslava Doubravu. Doubrava je nyní jediný, jehož kandidaturu nikdo nestáhl.