Koalici ve středu Čech má rozšířit ODS. Hejtmankou Pokorná Jermanová

ANO vyjednává koalici: Starosty jsme o hejtmana nepřipravili (zdroj: ČT24)

Vznikající středočeská koalice vítězného hnutí ANO, Starostů a TOP 09 se rozšířila o čtvrtého člena, když k povolebním jednáním přistoupili občanští demokraté. Krajskou hejtmankou by se měla stát volební lídryně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Předjednanou spolupráci nyní musí probrat jednotlivé strany.

Vítězné ANO má v novém krajském zastupitelstvu šestnáct křesel a STAN o jedno méně. Dosud vůdčí krajská síla, sociální demokracie, získala jedenáct mandátů, ODS deset, komunisté osm a TOP 09 pět. Volební lídryně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová se bezprostředně po volbách nechala slyšet, že pro kraj preferuje pravicovou koalici.

Její hnutí se následně se Starosty a TOP 09 dohodlo na exkluzivitě vyjednávání; pokud by všechny subjekty koalici skutečně uzavřely, držely by v zastupitelstvu většinu. Místopředsedkyně sněmovny a jednička na kandidátce ANO ovšem k jednání nečekaně přizvala i ODS, a báze pravicové koalice se tím ještě rozšířila.

ODS hlásí příchod. Po osmi letech

Společné jednání všech čtyř stran proběhlo dopoledne za zavřenými dveřmi dolní komory. Občanské demokraty zastupoval jejich místopředseda a zároveň středočeský volební lídr Martin Kupka spolu s mladoboleslavským primátorem Raduanem Nwelatim.

Výstupem je možnost široké pravicové čtyřkoalice, kdy by ANO a Starostové drželi v krajské radě po čtyřech křeslech, občanští demokraté by získali dvě a TOP 09 jedno křeslo. V čele krajské vlády má stanout místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová. „Předběžně jsme se dohodli, že je možná varianta spolupráce čtyř subjektů: ANO, STAN, ODS a TOP 09,“ oznámila.

Hra o hejtmana

Předběžně jsme se dohodli, že je možná varianta spolupráce čtyř subjektů: ANO, STAN, ODS a TOP 09. Troufám si tvrdit, že takto silný mandát v historii Středočeského kraje nebyl.
Jaroslava Pokorná Jermanová

Oproti pondělním jednáním se jedná o významný posun, a nejen kvůli možnému návratu ODS do krajské vlády po osmileté přestávce. ANO totiž původně deklarovalo ochotu hejtmanské křeslo uvolnit – pravděpodobně starostenskému volebnímu lídrovi a hlavě Kolína Vítu Rakušanovi.

„Nepotřebujeme mít za každou cenu hejtmana, ale chceme mít rozhodovací většinovou schopnost,“ prohlašovala Pokorná Jermanová ještě v neděli; nyní míří do hejtmanské funkce sama a uvádí: „Budu se snažit postavit koaliční vládu, která bude velmi stabilní.“ Případná koalice ANO, STAN, TOP 09 a ODS by měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 46 mandátů.

Pokorná Jermanová už dříve avizovala, že opustí svou funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, za což se aktuálně přimluvil i její stranický šéf Andrej Babiš. „Hejtman musí dělat funkci od rána do večera,“ podotkl. Poslankyní by ale podle něj zůstat mohla.

Jak se TOP 09 postaví k Jermanové?

Případné vrcholné krajské angažmá sněmovní místopředsedkyně ovšem samo vyjednávání o koalici znesnadňuje. Krajský lídr TOP 09 Petr Tiso totiž uvedl, že se jím zásadně změnily některé již dojednané podmínky možné spolupráce. Podle něj se původně počítalo s tím, že hejtmanem bude lídr STAN Vít Rakušan, což bylo pro TOP 09 akceptovatelné.

„Umíme si velmi dobře představit spolupráci těchto čtyř subjektů a nemáme problém s ODS, neboť je tam ideová blízkost. Potřebuji stanovisko krajské organizace TOP 09, zda máme pokračovat, nebo ne,“ upozornil Tiso.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek totiž nesouhlasí s tím, aby se hejtmanské funkce Jermanová ujala, a pokud by se nenašla jiná varianta rozložení sil, hrozí strana odchodem. I kdyby ale zvažovaná čtyřkoalice o TOP 09 přišla, většinu by díky občanskodemokratickým posilám neztratila.

Další společné jednání se má odehrát ve čtvrtek. Předcházet mu bude také krajské setkání Starostů. Rakušan uvedl, že s formátem čtyřkoalice nemá problém, protože to je varianta, kterou STAN zpočátku navrhovali, ve čtvrtek nicméně musí předjednané změny projednat krajský výbor. Lídr ODS Martin Kupka připomněl, že ODS původně prosazovala jinou variantu, a to koalici bez ANO, to ale podle něj už nejde.