Celou výplatu v termínu má jistou devět z deseti zaměstnanců OKD

Pokud by těžební společnost OKD v příštím týdnu, kdy je v podniku výplatní termín, neměla dostatek hotovosti, dostane v plné výši výplatu jen 91 procent zaměstnanců. Devět procent pracovníků s nejvyššími příjmy by dostalo výplaty rozdělené na dvě části a vedení podniku by si vyplatilo mzdy teprve tehdy, až by byly uspokojeny mzdové nároky všech zaměstnanců. Vedení firmy, která je od června v úpadku, se na tom ve čtvrtek dohodlo s odbory. Informaci potvrdili mluvčí OKD Ivo Čelechovský a předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

OKD zaměstnává zhruba 9500 vlastních zaměstnanců. Na výplaty OKD potřebuje každý měsíc kolem 400 milionů korun, průměrná mzda v loňském roce ve firmě činila 33 215 korun. Rozdělení mezd na dvě části by se týkalo asi 800 nadprůměrně placených zaměstnanců bez rozdílu, zda pracují v dělnických či technicko-hospodářských profesích.

Jednání o mzdách jsou vždycky těžká, když se nevyplatí plná mzda. Musíte hledat řešení, které udělá co nejmenší zlo.
Jaromír Pytlík
předseda Sdružení hornických odborů

Podle vedení zřejmě příští týden dost hotovosti nebude. „Jsem přesvědčen, že toto řešení je za dané situace pro odborové organizace a naše zaměstnance nejpřijatelnější variantou,“ uvedl výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

To, zda firma bude mít příští týden všechny peníze na mzdy, závisí na tom, jak jí budou chodit tržby za prodej uhlí. OKD ovšem musí na druhou stranu také platit předem většině svých dodavatelů. „U skupiny zaměstnanců, kteří v dlouhodobém horizontu mají nadprůměrné mzdy, jsme se dohodli, že jim v řádném výplatním termínu (11. srpna) na jejich účty odešleme zálohovou částku ve výši 20 000 korun,“ uvedl Klimša.

Výplata peněz v OKD (zdroj: ČT24)

Zbývající část dostanou zaměstnanci nejpozději do 19. srpna. „Vedení společnosti si vyplatí mzdy, až budou vypořádány všechny mzdové nároky zaměstnanců OKD, tedy 22. srpna,“ doplnil ředitel. 

V úpadku kvůli nízkým cenám uhlí

Do existenčních problémů se firma dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama, uvedla v něm, že dluží více než 17 miliard korun a své závazky nedokáže splácet.

Kvůli problémům OKD s nedostatkem hotovosti schválila vláda firmě půjčku 700 milionů korun. Z té má jít asi 400 milionů na dorovnání očekávaných výpadků v provozním kapitálu a 285 milionů korun na odkládané investice. Peníze má OKD půjčit státní podnik Prisko, který spadá pod ministerstvo financí. Insolvenční správce OKD Lee Louda ve středu řekl, že nyní se pracuje na vyhotovení smlouvy, která by podle něj měla být schválena do konce příštího týdne.

Na výplaty v řádném srpnovém termínu ale ještě nebude možné půjčku použít, protože ji podnik dostane, až když věřitelé schválí jeho reorganizaci. Věřitelé firmy se přitom poprvé sejdou právě až 11. srpna.

„Management OKD v těchto dnech intenzivně jedná se státní firmou Prisko o finální podobě úvěrové smlouvy. V případě schválení navrhované reorganizace OKD vyvineme maximální úsilí, abychom tyto prostředky mohli pro potřeby OKD začít co nejdříve čerpat,“ uvedl Klimša.

OKD patří společnosti New World Resources (NWR), v té od února vlastní většinu hlasovacích práv skupina Ad Hoc Group (AHG). Více než 500 věřitelů u soudu přihlásilo pohledávky přesahující dohromady 20 miliard korun, většinu z toho ale insolvenční správce popřel.