Masivní státní půjčka vrátila OKD do hry. Finančník Tykač o firmu ztratil zájem

Krachující těžařská firma OKD obdrží od státu úvěr 700 milionů korun. Vyplatí jí ho státní podnik Prisko. Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša sdělil, že to je velmi dobrá zpráva pro celou firmu, obchodní partnery i pro region. OKD naopak již nemůže počítat s případným odkupem a finanční injekcí od podnikatele Pavla Tykače. Ten ve čtvrtek oznámil, že o koupi OKD nemá zájem.

„Bohužel čas a vývoj v OKD běží příliš rychle a druhá strana má jiné představy, jak situaci řešit, proto jsme se rozhodli jednání ukončit,“ uvedl.

Jednání byla podle předsedy Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jana Sábela ukončena, protože se nepodařilo dospět k dohodě s firmou Ad Hoc Group (AHG) ohledně odkupu jejich pohledávek a hlasovacích práv. Odbory o možném odkupu OKD informovaly již v květnu. S Tykačem měly dlouhodobě vyjednávat. 

OKD dostala půjčku 700 milionů Kč

Půjčka ve výši 700 milionů korun je podle Klimši pozitivním impulsem pro všechny věřitele firmy. „A důvod, proč se přiklonit k její reorganizaci,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová.

Spokojený byl i šéf hornických odborů Jaromír Pytlík. Půjčka podle něj může přispět k tomu, že vyřešení současné situace OKD a plánovaný útlum těžby nakonec vyjdou celkově levněji. Záměr poskytnout půjčku kritizovala pravicová opozice. Podle ní půjde o dar.

Podle dřívějších informaci má z půjčky jít asi 400 milionů na dorovnání očekávaných výpadků v provozním kapitálu a 285 milionů korun na odkládané investice. Součástí požadavku firmy byla i rezerva na neplánované mimořádné události. Vedení OKD chtělo od státu půjčit až jednu miliardu.

„Doufáme, že se nám podaří nějakým způsobem prostřednictvím této půjčky udržet firmu v chodu a že insolvenční správce najde perspektivně nějakého lepšího a zodpovědného investora,“ řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Po dlouhém jednání vlády se podařilo dosáhnout shody. Ministerstvo průmyslu bude spolupracovat s ministerstvem financí na řešení OKD,“ potvrdil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Mládek doplnil, že vláda ho spolu s předsedou Českého báňského úřadu Martinem Štemberkou navíc zaúkolovala, aby připravili vznik státní báňské záchranné služby. Firma je nyní dceřinou firmou OKD. „Sice není v insolvenci, ale v insolvenci je její matka, vůči které má firma pohledávku. Situace je krajně nejistá a stát by měl v takových situacích hrát významnější roli,“ dodal Mládek.

Pytlík: Stát musí pomoci s útlumem

Podle Jaromíra Pytlíka bude vzhledem k ceně uhlí potřeba řešit situaci v celém OKD a uzavírání vybraných lokalit. Stát pak musí pomoci s útlumem, společnost na to potřebné finance nemá, jak poznamenal odborový předák. „Musíme požádat v rámci EU o povolení,“ doplnil Pytlík s tím, že by se vše za pomoci veřejné finanční podpory mělo odehrát do roku 2018. Kritika takového postupu není na místě, dodal. Soukromé hornictví v Německu podle něj také utlumoval stát a podobně je to i v celé EU.

Úvěrové financování OKD bylo nutné rozhodnout před schůzí věřitelů OKD. Ta se bude konat 11. srpna. Podle materiálu plánuje firma v případě reorganizace, kterou stát preferuje před konkurzem, uzavřít důl Paskov na konci letošního roku, uzavření dolu Darkov pak má následovat v roce 2017, důl Lazy v roce 2018, důl ČSA v roce 2021 a doly ČSM v roce 2023. Provozní úvěr by měl být splacen do okamžiku ukončení případné reorganizace.

Vládní pomoc schvaluje i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Udržení OKD v provozu je důležitou podmínkou sociální stability v Moravskoslezském kraji,“ uvedl na Twitteru. 

OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh, potýká se s nedostatkem hotovosti. Dluží víc než 17 miliard korun, závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard. V dolech se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Z údajů v insolvenčním rejstříku vyplývá, že insolvenční správce OKD Lee Louda neuznal mimo jiné dvě pohledávky největšího věřitele OKD, banky Citibank, dohromady za více než deset miliard korun. Popřel také platnost takzvané podmíněné pohledávky celkem za 1,888 miliardy korun, kterou přihlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jediným akcionářem podniku Prisko se stal stát zastoupený ministerstvem financí od 1. ledna 2008. Přešly na něj majetkové účasti vlastněné Českou konsolidační agenturou.