Insolvenční správce: Poslat OKD do konkurzu je "nesmyslná varianta"

Těžební společnost OKD by do konkurzu jít neměla. Ve středu to prohlásil insolvenční správce firmy Lee Louda, podle něhož to je „nesmyslná varianta“. Společnost již má od státu schválenu půjčku ve výši 700 milionů korun. Aktuálně se ladí detaily smlouvy. Zaměstnanci OKD by jinak nemuseli dostat v řádném termínu výplaty.

Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského by však dělníci OKD měli dostat výplaty v řádném termínu. Firma by také měla obdržet peníze za prodej černého uhlí.

Ve čtvrtek budou o situaci v OKD hovořit odboráři s vedením firmy. „Na čtvrteční jednání půjdeme s požadavkem, aby horníci dostali v řádném termínu alespoň část mzdy, aby zaplatili účty,“ sdělil předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Na účtech OKD je nyní 934 milionů korun. „Jen na platy bude potřeba kolem 400 - 500 milionů,“ sdělila redaktorka České televize Iva Piskalová.

Louda se odklání od vyhlášení konkurzu na OKD. „Navrhuje reorganizaci firmy, doly chce utlumovat postupně,“ dodala Iva Piskalová. „Jsem za to rád. Dává to naději, aby lidé měli práci a mzdy,“ komentoval aktuální dění odborář Jaromír Pytlík. Podle něj odvrácení konkurzu celý proces okolo úpadku OKD „zlevňuje“.

Bude na výplaty?

Těžební společnost OKD se potýká s nedostatkem hotovosti. Peníze má OKD půjčit státní podnik Prisko, který spadá pod ministerstvo financí. Bude je ale moci poslat až po schválení smlouvy. A smlouva bude podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce finálně dojednána jen poté, pokud soud povolí reorganizaci OKD.

„Teď se dojednává smluvní dokumentace, což není úplně jednoduchý proces, a bude to muset schválit prozatímní věřitelský výbor a případně i já,“ řekl Louda. „Mělo by se to stihnout tak, aby bylo možné peníze použít na výplaty, tedy do konce příštího týdne,“ uvedl insolvenční správce. Vedení OKD přitom chtělo od státu půjčit až jednu miliardu.  

OKD na sebe insolvenční návrh podala sama. Uvedla v něm, že má dluhy přesahující 17 miliard korun a že své závazky nedokáže splácet. Do existenčních problémů se firma dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. OKD patří společnosti New World Resources (NWR), jejímž majitelem je od února skupina Ad Hoc Group (AHG).

O budoucnosti OKD budou rozhodovat věřitelé, kteří se sejdou příští týden u soudu v Ostravě. Více než 500 věřitelů u soudu přihlásilo pohledávky přesahující dohromady 20 miliard korun, většinu z toho ale insolvenční správce popřel. Neuznal mimo jiné dvě pohledávky největšího věřitele za více než deset miliard korun, jež přihlásila banka Citibank.

Louda popřel i platnost pohledávek za 1,888 miliardy korun, které přihlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu, přičemž šlo o náklady na případné zavírání dolů. V dolech se dál těží černé uhlí, i s dodavatelskými firmami v nich pracuje zhruba 12 000 lidí.

OKD chce reorganizaci

Insolvenční řízení může skončit reorganizací či konkurzem. Při konkurzu se veškerý majetek prodá a výtěžek si následně rozdělí věřitelé. V případě reorganizace firma nadále funguje podle reorganizačního plánu, který schvaluje věřitelský výbor i soud.

Reorganizaci navrhlo samotné vedení OKD, požaduje ji moravskoslezská krajská tripartita a ve zprávě pro soud ji doporučil i insolvenční správce. Lidové noviny ve středu uvedly, že Louda považuje reorganizaci za výhodnější pro samotnou firmu, pro stát, i když o jeho roli nemluví explicitně, i pro věřitele.

  • Sedmačtyřicetiletý Louda působí mimo jiné jako výkonný ředitel Centra restrukturalizace a insolvence při Vysoké škole ekonomické v Praze. V čele instituce, která se zabývá výukou, výzkumem a poradenstvím o příčinách, průběhu a řešení podnikových krizí, stanul v roce 2014. Jako insolvenční správce Lee Louda působil například ve Starorolském porcelánu Moritz Zdekauer z Karlových Varů, Kordárně z Velké nad Veličkou na Hodonínsku, podniku AQ Okna nebo pražském developerském projektu Rezidence Kavčí Hory, byl také likvidátorem penzijního fondu Viva.

Ve zprávě Louda uvedl, že je přesvědčen o tom, že existuje významné riziko, že prodej celého podniku v konkurzu by byl neúspěšný. Kupující by totiž musel počítat s tím, že musí vydělat nejméně pět miliard korun potřebných na pozdější uzavření dolů. Prodat jen výdělečné části podniku a ty neatraktivní si nechat přitom nelze. „Insolvenční správce neeviduje jakoukoli písemnou nabídku na odkoupení celého podniku OKD,“ uvedl Louda.

V případě neúspěchu prodeje v konkurzu by to znamenalo téměř okamžité zastavení provozu a propuštění téměř všech zaměstnanců. „Lze s pravděpodobností hraničící s jistotou konstatovat, že v tomto případě nebudou uhrazeny ani pohledávky za podstatou a jim postavené na roveň,“ uvedl správce. Při reorganizaci je podle něj možné pokračovat v provozu, vytěžit zásoby, u kterých již byly do přípravy těžby investovány nemalé částky, a postupně a řízeně jednotlivé doly utlumovat.