Propuštěn, zatčen, propuštěn. Podnikatel Zadeh, který složil rekordní kauci, je na svobodě

Události: Podnikatel Zadeh je na svobodě (zdroj: ČT24)

Brněnský soud zamítl vzít Íránce Abdullaha Zadeha do vazby, přestože Írán na něj vydal mezinárodní zatykač kvůli obchodnímu sporu v Dubaji. Muž byl ve vazbě 22 měsíců. Po složení kauce 150 milionů korun byl minulý týden v pondělí Zadeh propuštěn. Obratem ale putoval kvůli mezinárodnímu zatykači do policejní cely.

Na svobodě se íránský podnikatel minulý týden dlouho neohřál. Z vazební věznice jel minulé pondělí přímo do policejní cely. Jeho právníky takový postup šokoval. „S podobně zákeřným postupem jsem se ještě nesetkal. Bylo možné postupovat korektně bez zadržení klienta,“ řekl advokát Pavel Čapčuch.

Jeden ze Zadehových advokátů Pavel Čapčuch
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Advokát zvažoval i podání ústavní stížnosti. Abdullah Zadeh zahájil na protest hladovku. S novináři mluvil po jednání soudu podnikatel víc než deset minut. Stěžoval si na postup policie, státních zástupců i soudců.

Abdullah Zadeh si stěžuje na postup státního zástupce i soudce (zdroj: ČT24)

Mezinárodní zatykač kvůli obchodnímu sporu v Dubaji

Zadeh měl v minulosti obchodní spor v Dubaji s jiným Íráncem. Jeho někdejší obchodní partner se následně vrátil do vlasti a v Teheránu podal na Zadeha trestní oznámení. Na jeho základě tamní žalobci vydali na Zadeha mezinárodní zatykač. Podle Pavla Čapčucha nesmí být Zadeh do Íránu vydán. Má totiž nejen íránské, ale i české občanství. Ministerstvo spravedlnosti v minulosti opakovaně upozornilo, že Česko své občany vydává do Íránu jen tehdy, pokud s tím oni sami souhlasí. Zadeh s vydáním nesouhlasí.

Do soudní síně ho vedli v poutech, od soudu odcházel podnikatel Zadeh s úsměvem na tváři
Zdroj: ČT24

 Zadeh je v ČR podezřelý z rozsáhlých daňových úniků při obchodech s palivy se škodou 2,5 miliardy korun. Hrozí mu až 13 let vězení. Proces v této kauze začne u brněnského krajského soudu 8. března. V kauze je 16 obviněných. Abdullaha Zadeha zastupuje 25 advokátů. Kromě Pavla Čapčucha také advokát Tomáš Sokol.