Praze 7 hrozí, že přijde o radnici, hledání nové musí zrychlit

Události v regionech: Ministerstvo chce, aby Praha 7 vyklidila provizorní radnici co nejrychleji (zdroj: ČT24)

Úředníci sedmé pražské části se zřejmě budou stěhovat dříve, než se dosud zdálo. Z Rösslerova paláce by je předčasně mohla poslat výpověď, o které uvažuje ministerstvo financí. To chce palác na holešovickém nábřeží, který mu patří, využít pro své úředníky. Městská část již vypsala soutěž na své nové sídlo, opozice radě vyčítá, že dosud požadavky ministerstva financí tajila.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zaslal Praze 7 dopis, ve kterém upozornil na možnost předčasného ukončení nájemní smlouvy v Rösslerově paláci. Městská část nedávno začala znovu vybírat své nové sídlo. Nyní vyšlo najevo, že již předem vedení Prahy 7 vědělo, že nejspíše nebude mít čas do roku 2019, kdy současná nájemní smlouva vyprší.

O požadavku ministerstva na co nejrychlejší vyklizení prostor se hovoří v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb a související administrativy. „Finanční správa na území hlavního města Prahy nedisponuje žádnou jinou budovou, která by připadala do úvahy,“ zdůvodnil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Výpověď ale zatím ministerstvo Praze 7 podle mluvčího nedalo.

Opozici se nelíbí, že o ministerském požadavku nevěděla

Podle místní opozice – mezi kterou jsou i zástupci stran, které dříve tvořily radu a již v minulosti se neúspěšně pokoušely najít nové sídlo – vyšly záměry ministerstva financí najevo již před časem. Současný starosta Prahy 7 je ale podle opozice tajil. „Tyto skutečnosti tajil nejenom nám jako zastupitelům, ale především občanům městské části Praha 7,“ uvedl zastupitel Petr Kantor (ODS).

Starosta Jan Čižinský (KDU-ČSL) však tvrdí, že to byl způsob, jak dosáhnout co nejnižší ceny. „Pokud bychom jednali evidentně v tísni, tak by nám byly budovy nabízeny dráž,“ poukázal. Dodal, že stěhování je nyní reálné do dvou let.

Do soutěže, kterou městská část vypsala, přišlo pět nabídek, dvě ale radnice vyřadila pro nesplnění podmínek. Zbylé tři budovy si zástupci radnice již prohlédli. Bez výjimky jde o již stojící budovy v dolní části Holešovic. Nejdražší nabídka za 330 milionů je na nepřehlédnutelný palác po bývalém podniku zahraničního obchodu Merkuria, v zástavbě se potom ztrácejí další dvě budovy, které majitelé nabízejí za 185 respektive 90 milionů korun.

Letitá otázka stále čeká na odpověď

Otázka, kde bude nová radnice, se nad Holešovicemi a východní Bubenčí vznáší již léta – od doby, kdy se radní usnesli, že radnice nebude v prostorách obchodního centra, které mělo vzniknout na místě dřevených budov, v nichž dříve sídlil národní výbor. Pobyt úředníků v art deco paláci postaveném pro Dělnickou úrazovou pojišťovnu, ve které později sídlila Státní plánovací komise, byl vždy vnímán jako dočasný.

V roce 2010 se schylovalo k nákupu projektu Argentinská hvězda za 1,6 miliardy, krátce před volbami ale tehdejší starosta Marek Ječmének (ODS) obchod zastavil.

V letech 2012 a 2013 vybírali radní z projektů Argentinská hvězda, jehož cena však již klesla na polovinu, a poněkud dražší nabídkou na prodej rekonstruované budovy Merkuria. Jejich připravovaný nákup zastavilo referendum na podzim 2013, kde se občané vyslovili pro zrušení dosavadního procesu výběru sídla úřadu a stanovili omezení pro novou soutěž.