Pražská koalice definitivně padla. Vyjednávání začínají od nuly

Události: Pražská koalice se definitivně rozpadla (zdroj: ČT24)

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice v Praze definitivně skončila. Zástupci ČSSD uvedli, že ztratili k Trojkoalici důvěru a situaci označili za rozvod. Předseda klubu zastupitelů ČSSD Karel Březina uvedl jako příčinu rozpadu vedení města hlasování Trojkoalice na posledním jednání zastupitelstva. Vyjednávání tak začínají od nuly. Nová koalice i vedení metropole se ustaví zřejmě až po novém roce. Už teď je ale jisté, že bez účasti ANO nebo TOP 09 se neobejde.

Je potřeba začít jednat znovu, s čistým stolem. Na tahu je ANO, které má primátorku a nejsilnější klub.
Bohuslav Sobotka

Podle Březiny prohlasovala Trojkoalice na zastupitelstvu jeden z bodů proti dohodám, které uzavřela s ANO a ČSSD. „Jednání jsme dnes opustili s tím, že naše důvěra vůči Trojkoalici je na bodě mrazu a za této situace si nadále nedovedeme představit koaliční spolupráci,“ řekl Březina po úterní schůzce. Koaliční partneři si podle něj mají důvěřovat, nikoliv se podvádět. 

„Hlasovali proti všem dohodám. Jedná se o regulérní rozvod. Koalice definitivně skončila a v této chvíli se začíná opět s čistým stolem,“ konstatoval předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík.

Krnáčová: Za rozpadem pražské koalice jsou osobní animozity (zdroj: ČT24)

Zmiňované hlasování se týkalo navýšení dotací pro městské části. „Návrh si prohlasovaly ČSSD a ANO proti vůli Trojkoalice a považovaly ho za koaliční návrh. No tak to prostě koaliční návrh nebyl,“ podotkl bývalý náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice). Problémy v koalici ale podle něj začaly už v létě, kdy docházelo k soustavnému přehlasovávání radních Trojkoalice a k odebírání kompetencí.

„Předčasným odchodem ČSSD z jednání došlo na naše slova, že koaliční smlouva je mrtvá,“ řekl lídr Trojkoalice Petr Štěpánek. Podle místopředsedkyně klubu Jany Plamínkové vyčítá ČSSD Trojkoalici hlasování na zastupitelstvu, ale sama „nebere v úvahu všechny věci, které předtím dělala nám a kde porušovali oni smlouvu. Docela dlouho jsme to trpělivě snášeli proto, že chceme prosazovat náš program“. 

Sedmičlenná rada nicméně podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) zatím funguje dál: „Je otázka, jaká bude rada do budoucna. Tato ale regulérně pracuje a pouze jako radní budeme doufat, že náš klub najde rychlé řešení, aby měla oporu i v zastupitelstvu.“ ANO, ČSSD i Trojkoalice dál považují za základní úkol přípravu rozpočtu na příští rok. Zastupitelstvo ho má schvalovat 17. prosince. 

ČSSD i Trojkoalice chtějí jednat se všemi

Praha by podle Březiny nyní měla dostat co možná nejdříve vedení, které dovolí nekompletní radu a které se bude opírat o většinu koaličních zastupitelů: „Sociální demokracie je připravena se na takovém řešení podílet a budeme o tom jednat s každým politickým subjektem v zastupitelstvu, který o to projeví zájem. Chceme ukončit politikaření a řídit hlavní město.“

Budeme hledat možnost další koaliční spolupráce se všemi stranami na magistrátu vyjma TOP 09.
Adriana Krnáčová
pražská primátorka (ANO)

Trojkoalice je podle Štěpánka také ochotná spolupracovat s každým. Prioritou je ale podle Plamínkové prosazení programu. „Dlouhodobým cílem je, aby vznikla Rada s takovým primátorem, který bude garantovat většinu 33 zastupitelů na partnerském principu, kde se nebudou jednotliví členové přehlasovávat tak, jak to v minulosti činila ČSSD například ve věci územního rozvoje,“ dodal Štěpánek.

Rozdělení mandátů na pražském magistrátu
Zdroj: ČT24

Dohoda ale nemusí být jednoduchá. Nová koalice potřebuje mít nejméně 33 členů. Nejvíc mandátů má v zastupitelstvu hnutí ANO. To chce o další koalici jednat společně s ČSSD a vyloučilo spolupráci s TOP 09. „Budeme se snažit postavit takovou koalici, aby byla pevná a vydržela další jednání,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Předseda ANO Andrej Babiš ale minulý týden v Interview ČT24 řekl, že spolupráce s TOP 09 nebo ODS by byl podvod na voliče.  

Po krachu koalice se v podvečer sešlo vedení pražské ANO. Zástupci pak oznámili, že hnutí podporuje současný vyjednávací tým s primátorkou Krnáčovou. O krizi se bude jednat i na sobotním mimořádném sněmu ANO. Tam by měl být také zvolen nový pražský předseda. Kandidátem je ministr Martin Stropnický.

TOP 09: Bez nás životaschopná koalice nevznikne

TOP 09 si ovšem ve vyjednáváních věří. Podle předsedy klubu Václava Novotného bez její účasti životaschopná koalice v Praze nevznikne. Strana chce jednat s každým vyjma komunistů. Reálné jsou čtyři varianty. TOP 09 navíc podle Novotného pracuje s hypotézou, že ANO není soudržné a rozpadne se. „V tomto domě není nikdo, kdo by si na budoucnost klubu ANO jako celku vsadil,“ řekl České televizi.

Je jenom obtížně představitelné, že by bez nás vznikla jakákoliv životaschopná koalice v tomto městě… Existují nejméně dvě možná uspořádání, která se obejdou bez hnutí ANO. Jedna varianta je i bez ANO a ČSSD.
Václav Novotný
předseda klubu TOP 09

Bez účasti ANO a ČSSD by například mohla vzniknout koalice TOP 09, ODS, Trojkoalice a Pirátů. Dohromady by měli 32 hlasů. Přidat by se k nim ale mohli nezávislí zastupitelé. „Ještě tady máme Tomáše Hudečka, Evu Vorlíčkovou a Milana Růžičku,“ podotkl Novotný s tím, že by se ovšem musely vyřešit některé programové různosti. 

Piráti už s TOP 09 o možné koaliční spolupráci jednali. Podle zastupitele za Piráty Mikuláše Ferjenčíka je dohoda možná. Spolupráci s TOP 09 se nebrání ani ODS. Předsedkyně klubu Alexandra Udženija České televizi řekla, že občanským demokratům o funkce v radě nejde: „Jsme ale připraveni podpořit jakoukoliv variantu, která přispěje k tomu, aby se tady tři roky vládlo pořádně a bez osobních sporů a politikaření.“ 

Piráti odmítají ČSSD s odsouzeným Březinou

Piráti vidí možnost diskuse i s Trojkoalicí. „Některá naše programová stanoviska jsou velmi blízká,“ poznamenal předseda klubu Jakub Michálek. Za naopak naprosto nedůvěryhodnou označil sociální demokracii: „Nedodržuje politické dohody a byla první, kdo začal s politikařením. V tomto ohledu není žádný prostor, abychom s nimi mohli jednat o jakékoliv spolupráci.“

Pokud by se ovšem ČSSD podle Michálka dokázala oprostit od pravomocně odsouzeného Karla Březiny a „podobně problémových lidí“, nevyloučil, že by vznikl prostor pro lepší spolupráci. Piráti nechtějí podpořit ani radu, ve které by seděla ODS a KSČM. ODS ale uvedla, že na funkcích v radě netrvá. Byl by zde tak zřejmě prostor pro menšinovou koalici s podporou ODS.    

Krize začala odvoláním radních

Koaliční krize začala na říjnovém jednání zastupitelstva, kdy byli odvoláni čtyři z jedenácti radních, a to i hlasy koalice. O post tehdy přišli náměstek Matěj Stropnický (SZ), radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD). Od té doby vyjednávali koaliční partneři o další spolupráci.