Začíná čištění Bořího lesa. Staré munice mohou být tisíce kusů

Události: Čištění Bořího lesa (zdroj: ČT24)

Z Bořího lesa na Břeclavsku začala mizet stará, poničená munice. Rozházel ji tam výbuch muniční továrny na sklonku druhé světové války. Část lesa už je vyčištěná, zbylých pět set hektarů by mělo být zbaveno munice do deseti let. Les, který leží blízko turisty oblíbeného Lednicko-valtického areálu, je nebezpečný, v minulosti už se v něm několik lidí zranilo či zemřelo. Sanace celé plochy by měla stát zhruba 50 milionů korun.

„Nejprve musí proběhnout příprava, tedy odstranění podrostu a starých větví. Pak si zkoumanou plochu rozdělíme pomocí provázků na jednotlivé pásy, každý pracovník vezme svůj detektor a bude plochou volně procházet,“ popsal postup prací vedoucí pyrotechnik Jiří Chládek z firmy Borgata.

Společnost nabídla nejnižší cenu, a to 81 400 korun za hektar lesa při nálezu sto kusů munice. „Ve smlouvě je stanoven kalkulační vzorec. Podle skutečného počtu nálezů se bude buď ubírat, nebo přidávat,“ vysvětlil Chládek s tím, že skutečná cena za vyčištění lesa se tak bude průběžně upravovat.

Čištění Bořího lesa tématem Studia ČT24 (zdroj: ČT24)

O zakázku Lesů ČR na čištění Bořího lesa se ucházely celkem tři firmy. Policie a armáda ze zákona komerční projekty dělat nesmí, ani nemá na práce dost odborníků. Proto budou les sanovat komerční společnosti.

Vymezených 50 hektarů by mělo být vyčištěno do dvou let. Začátkem příštího roku Lesy ČR vypíší nové výběrové řízení na firmu, která vyčistí další kus lesa. Projekt bude tedy rozčleněný na etapy. „Boří les patří k municí nejzamořenějším oblastem v Česku,“ uvedl náměstek ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Miloslav Žán. Doplnil, že policejní pyrotechnici mají v republice do roka asi dva tisíce výjezdů, mnohé jsou na Břeclavsku.

Policejní pyrotechnik Michal Švirga o nálezech v Bořím lese (zdroj: ČT24)

Čím blíž, tím hůř

Kolik válečné munice se v podrostu lesa skrývá, není jasné. V minulosti se podařilo vyčistit 250 hektarů, na kterých bylo nalezeno z 22 tisíc kusů nevybuchlé munice. „Množství nálezů je závislé na tom, jak je ta plocha daleko od objektu původní továrny. Tento týden jsme zkoumali lokalitu zhruba kilometr od továrny, kde jsme měli průměrně dva nálezy na hektar. Ale pokud se přiblížíme k továrně a skladům, může se jednat i o stovky kusů na hektar,“ vysvětlil Chládek s tím, že od pondělí našli osm kusů dělostřelecké munice.

Pyrotechnik firmy Borgata Jiří Chládek o čištění Bořího lesa (zdroj: ČT24)

Munice v lese leží už od konce války, podle pyrotechniků proto není v nejlepším stavu. „Munice byla rozhozena výbuchem, takže je havarovaná a poškozená a musí se proto postupovat velice opatrně,“ dodal Chládek.

Střelivo a granáty, které bude možné odvézt, přepraví policejní pyrotechnici k likvidaci do někdejšího vojenského prostoru Ralsko. Nejvíce nebezpečnou munici budou muset odpálit na místě.

Les protínají stezky, z nichž není bezpečné scházet. I když jde o velmi rizikové místo, vzhledem k sousedství Lednicko-valtického areálu je hojně navštěvované turisty. Při našlápnutí na granát v lese zahynulo již pět lidí, poslední obětí se stal v roce 1990 čtrnáctiletý chlapec. Naposledy se stal vážný úraz před třemi lety, kdy se zranil muž z Břeclavi.

Starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region) je rád, že tato oblast bude bezpečná. Láká totiž nejen turisty, ale i hledače militárií, kteří se vydávají na nebezpečná místa s detektory kovů. V lese jsou přitom téměř na každém kroku cedule zakazující veřejnosti vstup.