Sporné rozdělení peněz na rumburské radnici

Rumburk - Vedení severočeského Rumburku si rozdělilo statisíce korun jako dary od města. Dostal je starosta a místostarostové v letech 2002 až 2008. Podle některých opozičních zastupitelů nezákonně, a tak už padla i trestní oznámení. Z městské kasy putovalo na účet vedení města až 130 tisíc korun. Zastupitelé je odsouhlasili jako dar, jenže podle kritiků nebyly peníze nakonec jako dary vyplacené.

Miloslav Čapík z občanského sdružení Záruka říká, že ze zákona nejde o dary, ale o odměny. Zastupitelé sice dary nakonec schválili, jenže netušili, že peníze budou vypláceny z rozpočtu na mzdy všech úředníků a tím už jde o odměnu. Na možný problém je upozornil až anonym.

Starosta Jaroslav Sykáček (nezávislý za ČSSD) informoval, že celou záležitost projednával místostarosta města s příslušným daňovým poradcem. Místostarostu Švába štáb České televize na úřadě nezastihl a daňový poradce města na konkrétní otázky neodpověděl. Prý je ze zákona vázán mlčenlivostí.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Kritici se také obrátili na policii a příslušná ministerstva. Zastupitelka Bronislava Nedvědová (SZSP) potvrdila, že podala trestní oznámení na všechny uvolněné funkcionáře. Miloslav Čapík zase oslovil ministerstvo financí a ministerstvo vnitra. Z vyplacených odměn musí radnice navíc zaplatit daně a sociální a zdravotní pojištění.

Starosta i místostarosta jakýkoliv problém odmítají a hodlají se bránit i právní cestou.