U olomoucké zoo zřejmě vyroste parkovací dům

Olomouc - Parkovací dům a nová plocha k odstavení aut zřejmě vyroste poblíž zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce. Investice za téměř 180 milionů korun zahrnuje také vybudování nové přístupové cesty. Parkovací objekt by tady mohl vyrůst už do dvou let. Olomouc se teď pokusí získat  dotaci z evropských fondů. Kvůli stavbě by ale měla padnout za oběť část lesa a to se místním obyvatelům nelíbí.

Zoologická zahrada patří k Olomouci neodmyslitelně už od roku 1956. V současné době je nejnavštěvovanějším místem Olomouckého kraje. Každoročně sem přijedou statisíce turistů. Většina návštěvníků míří do zoo autem. Parkoviště před hlavním vstupem má ale omezenou kapacitu. Vejde se sem sto dvacet pět vozidel. To o víkendech, svátcích nebo o prázdninách zdaleka nestačí. „Pravidelně zde bývají dopravní kalamity – dopravní zácpy. A městská policie musí tu situaci řešit,“ potvrdil ředitel Zoologické zahrady na Svatém Kopečku Radomír Habáň.

Zahrada proto pro parkování využívá louku pod stávajícím parkovištěm, kam se směstná na šest set aut. Radnice teď ale přišla se smělým plánem. Parkování u zoo by mohla jednou pro vždy vyřešit výstavba parkovacího objektu. „Měl by být zasunutý více do lesa, neměl by být ani moc vidět a je z hlediska estetiky ztvárněný jako takový kruhový, nepříliš vysoký a nepříliš výrazný objekt,“ popisuje nový parkovací dům primátor Statutárního města Olomouce Martin Novotný.

Proti plánované stavbě objektu se ale už teď bouří někteří obyvatelé Svatého Kopečku i ekologičtí aktivisté. Ti celý plán považují za nekoncepční krok, protože město podle nich dostatečně nezhodnotilo funkci městské hromadné dopravy v této lokalitě. Vadí jim také, že kvůli cestě padne část lesa. „Ti lidé na Svatý Kopeček nejezdí jenom kvůli zoo, ale také kvůli tomu lesu, který tady je, a ta nová cesta i to parkoviště by značně narušilo rekreační funkci toho lesa,“ myslí si Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc. „Když se ten průsek udělá rozumně, tak to nebude zase tak velký zásah,“ oponuje primátor Martin Novotný.

  • Malé parkoviště před ZOO autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1775/177468.jpg
  • Provizorní parkoviště na louce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1775/177469.jpg