Kam ze Škodova paláce? Magistrát možná míří na Florenc

Praha - Praha možná postaví novou budovu magistrátu. Podle smlouvy můžou úředníci ještě 12 let využívat Škodův palác, kde se ale platí velmi vysoký nájem. Vedení města se proto už teď ohlíží po možnostech, kam celý aparát přestěhuje. Jedním ze žhavých tipů na výstavbu kanceláří je pozemek nad stanicí metra Florenc.

Už nikdy pronájem budovy, zní pražským magistrátem. Pronájem Škodova paláce z éry primátora Pavla Béma je totiž bezednou dírou na peníze. Za nevypověditelnou smlouvu Praha na dvacet let zaplatí 4 a půl miliardy. Navíc se ukazuje, že palác je pro rozbujelou administrativu malý a úředníkům už budova Škodova paláce nestačí. Brzy se odtud bude stěhovat například odbor dopravních činností.

Smlouvu uzavřel magistrát v roce 2007 na nestandardních dvacet let. Vlastníkem Škodova paláce má být podle smlouvy společnost Copa Retail, tu ale před lety podnikatel Sebastian Pawlowski prodal firmě Guyana Holding sídlící v Lucembursku. Její majitel se nedá dohledat. Zaměstnanci původně sídlili ve více než třech desítkách budov po celé metropoli. Magistrát odhadoval, že sestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. Později ale přiznal, že je pronájem Škodova paláce pro město nevýhodný.

Magistrát možná míří na Florenc (zdroj: ČT24)

Příští sídlo si magistrát představuje na Florenci

Přestože má hlavní město u Staroměstského náměstí blok prázdných historických domů, které už měly dávno vydělávat, radní chtějí moderní kancelářskou budovu. Nový magistrát by mohl stát nad stanicí metra Florenc. Studie počítá s osmi patry, celkem 30 tisíc metrů čtverečních. Investici do vlastní administrativní budovy, schvalují i opoziční politici.

Pozemky na Florenci vlastní město, dopravní podnik i obchodní řetězec. Všichni by z revitalizace parcely těžili. V létě budou mít radní výsledek studie realizace. Teprve pak se bude řešit, z jakých zdrojů by bylo možné nový magistrát postavit.