Na Štědrý den bude pršet. Na Šumavě se mohou zvednout hladiny řek

Události: Do Česka dorazila obleva (zdroj: ČT24)

Před Vánocemi dorazila do Česka obleva, sníh mizí v nížinách a taje i na horách. Na Štědrý den má pršet na většině území a teploty vystoupají na sedm až jedenáct stupňů Celsia. Podobné počasí bude zřejmě i v neděli na Boží hod vánoční a v pondělí na Štěpána. Déšť a tání sněhu zvednou hladiny řek odvodňujících Šumavu. Mírné ochlazení očekávají meteorologové až od poloviny příštího týdne.

Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před povodněmi se týká většiny Plzeňského a Jihočeského kraje a také Příbramska a Hořovicka ve středních Čechách. 

„Teploty trvale nad bodem mrazu a dešťové srážky způsobí tání sněhové pokrývky ve všech polohách. V důsledku toho očekáváme vzestupy hladin toků v povodí Lužnice, a zejména pak toků odvodňujících Šumavu, Český les a Brdy,“ uvedli meteorologové. Na těchto tocích lze očekávat překročení prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého. 

„Největší pravděpodobnost překročení druhého stupně povodňové aktivity je na tocích odvodňujících hřebenové partie Šumavy,“ dodal ČHMÚ. Víc pršet by mělo také v Krkonoších, Jizerských a Orlických horách.

V nižších polohách by sníh mohl vydržet do Štědrého dne možná jen na severovýchodě Čech a na Moravě – hlavně tam, kde leží přes deset centimetrů sněhu a nebude foukat moc silný vítr.

Řidiče na některých místech Česka ve čtvrtek ráno opět trápila ledovka a sníh, oproti předchozím dnům však byla situace klidnější. Největší problémy hlásil Ústecký kraj, dopoledne ale ledovka na většině míst roztála. V Olomouckém kraji platí výstraha na ledovku do pátečním devíti hodin ráno.

Teploty během čtvrtka vystoupaly nad nulu téměř v celém Česku. Dosáhly maximálně pěti až devíti stupňů, na severovýchodě Čech a na Moravě kolem dvou stupňů Celsia, na horách čtyř. 

Vánoce doprovodí déšť

I v pátek zůstane obloha většinou zatažená, občas zaprší, na Moravě se mohou objevit mlhy nebo mrznoucí srážky. Teploty zůstanou nad nulou i v noci, přes den se budou pohybovat od sedmi až do jedenácti stupňů, na Moravě místy kolem pěti stupňů nad nulou.

V sobotu na Štědrý den bude pršet na většině území, noční teploty budou od osmi do čtyř stupňů nad nulou, na Moravě kolem dvou. Nejvyšší denní teploty znovu mohou překročit deset stupňů nad nulou. Podobný charakter počasí s deštěm, přeháňkami a vysokými teplotami vydrží i nadcházející dva svátky vánoční.

Mezi Vánocemi a Silvestrem se začne mírně ochlazovat, déšť by mohly od středních poloh vystřídat smíšené nebo i sněhové srážky, vyjasní se. Maximální denní teploty nepřekročí sedm stupňů Celsia, někde vystoupají jen dva stupně nad bod mrazu.