TÉMA

Obleva

Hrozí, že bez sněhu zůstane polovina ski areálů v Evropě

Uplynulých dvanáct měsíců bylo o víc než jeden a půl stupně teplejších než v době před začátkem průmyslové revoluce. Je to vůbec poprvé, kdy se globální teplota za celý rok dostala nad tuto hranici. S extrémy v počasí byli lidé konfrontováni celý minulý rok a nyní oteplování potvrzují i data. Od začátku roku je také možné sledovat to, že po ochlazení sotva na průměrné teploty následuje prudká obleva. Sníh, jako viditelný symbol zimy, je tak v přírodním stavu jen v nejvyšších polohách hor. S jeho nedostatkem se aktuálně potýkají i v Alpách. Detailní snímky z družice ukazují, že údolí jsou často úplně bez sněhu a podle odhadů bude při celkovém oteplení o dalšího půl stupně bez přírodního sněhu až polovina všech ski areálů v Evropě.
8. 2. 2024|

Před víkendem se ochladí, v noci se může tvořit náledí

Třetí adventní víkend přinese nejprve náznak návratu zimy, ale vzápětí též oteplení. Noc na pátek bude leckde mrazivá a po předchozím dešti hrozí, že se vytvoří náledí. V pátek přes den bude jen mírně nad nulou, ale do konce víkendu vystoupají teploty až k devíti stupňům, na počátku posledního předvánočního týdne se ukazatele teploměrů dostanou i k deseti stupňům. Počasí ale přes teplotní výkyvy nebude příliš divoké, vát má jen mírný vítr, deštivá by měla být hlavně sobota, ne však příliš.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 10:35|

Kvůli tání sněhu mohou stoupat hladiny některých řek

Srážky a tání sněhu mohou zvednout hladiny řek na první, nejnižší stupeň povodňové aktivity na jihu a jihozápadě Čech a také v povodí Dyje a Svratky v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Povodňová bdělost v těchto regionech platí do čtvrtečního poledne, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). O možnosti vzestupu řek v povodí Berounky informoval již v pondělí, nyní přidal další oblasti, kde mohou hladiny stoupnout.
12. 12. 2023|

Zimní počasí prozatím ustane, meteorologové naopak varují před povodněmi či ledovkou

Z Česka postupně mizí zimní počasí, na značné části území se totiž o víkendu oteplilo. Nad několik stupňů nad nulu vystoupaly během neděle teploty na většině území Česka, meteorologové proto vzhledem k oblevě varují před pády ledu a sněhu ze střech. Naopak na Moravě na některých místech v noci ze soboty na neděli sněžilo. Kvůli novému sněhu se dopoledne i zpozdila hromadná doprava.
10. 12. 2023|

Ledy rychle tají. Na Berounsku se na řece propadl bruslař, povodí vydávají výstrahy

Zamrzlé vodní hladiny rychle roztávají. Hasiči tento týden zasahovali v Radotíně, kde se na řece Berounce propadl bruslař. Povodí po celé republice proto vydávají výstrahy, aby lidé na zamrzlé plochy dál nevstupovali. Obleva, která přišla začátkem týdne, rychle zeslabuje před pár dny ještě vyhovující tloušťku ledu.
23. 12. 2022|

Na Štědrý den bude pršet. Na Šumavě se mohou zvednout hladiny řek

Před Vánocemi dorazila do Česka obleva, sníh mizí v nížinách a taje i na horách. Na Štědrý den má pršet na většině území a teploty vystoupají na sedm až jedenáct stupňů Celsia. Podobné počasí bude zřejmě i v neděli na Boží hod vánoční a v pondělí na Štěpána. Déšť a tání sněhu zvednou hladiny řek odvodňujících Šumavu. Mírné ochlazení očekávají meteorologové až od poloviny příštího týdne.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 11:57|