Před víkendem se ochladí, v noci se může tvořit náledí

Třetí adventní víkend přinese nejprve náznak návratu zimy, ale vzápětí též oteplení. Noc na pátek bude leckde mrazivá a po předchozím dešti hrozí, že se vytvoří náledí. V pátek přes den bude jen mírně nad nulou, ale do konce víkendu vystoupají teploty až k devíti stupňům, na počátku posledního předvánočního týdne se ukazatele teploměrů dostanou i k deseti stupňům. Počasí ale přes teplotní výkyvy nebude příliš divoké, vát má jen mírný vítr, deštivá by měla být hlavně sobota, ne však příliš.

Pracovní týden uzavře nejchladnější den celého týdne. V noci na pátek může mrznout, přes den by neměly teploty překročit 1 až 5 stupňů Celsia. Může pršet nebo padat déšť se sněhem, ale jen místy. Na horách může občas slabě sněžit.

V noci na pátek i na sobotu by mohlo být kluzko. Pro noc na pátek již vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu, podle které se může tvořit náledí. Platí pro celou republiku od půlnoci do deseti hodin dopoledne. Vytvořit se může tam, kde přes den naprší, případně budou tát zbytky sněhu, a v noci bude pod nulou. Podobné by to mohlo být i další noc, ale pro ni zatím meteorologové výstrahu nevydali.

Od soboty už se budou teploty zase zvyšovat. Po ránu bude ještě docela zima a ranní srážky, které meteorologové místy očekávají, budou v polohách nad 400 metrů sněhové, níže dešťové nebo smíšené. Postupně ale má většinou už pršet. Teploty v sobotu vystoupají o stupeň výše než předchozí den, neděle přinese výraznější oteplení, teploměry ukážou již pět až devět stupňů. Déšť čekají meteorologové v neděli ojediněle, a to hlavně na severu a severovýchodě Česka.

Sněžení v neděli nelze očekávat. „Jak se bude během sobotního odpoledne a večera oteplovat, ve všech polohách by mělo sněžení přecházet do deště. V neděli by mělo pršet minimálně, srážek bude málo a budou dešťové ve všech polohách,“ shrnula meteoroložka Marie Odstrčilová.

Počasí 14.–22. 12. 2023
Zdroj: ČHMÚ

Začátek předvánočního týdne bude ještě teplejší než víkend. V pondělí mají být teploty mezi pěti a devíti stupni Celsia a následně by se mohly dostat až na deset stupňů. Od poloviny týdne by se mělo poněkud ochladit. Zda by přese všechno ještě nemohla krajina na Vánoce zbělet, zatím není zřejmé.

„Předpověď na další dny je velmi nejistá, modely si nejsou jisté, jestli bude chladnější varianta, kdy by sněžilo od středních poloh, nebo teplejší, kdy by se sněhové vločky objevily pouze na horách,“ podotkla meteoroložka.