Zimní počasí prozatím ustane, meteorologové naopak varují před povodněmi či ledovkou

Události: Přichází obleva (zdroj: ČT24)

Z Česka postupně mizí zimní počasí, na značné části území se totiž o víkendu oteplilo. Nad několik stupňů nad nulu vystoupaly během neděle teploty na většině území Česka, meteorologové proto vzhledem k oblevě varují před pády ledu a sněhu ze střech. Naopak na Moravě na některých místech v noci ze soboty na neděli sněžilo. Kvůli novému sněhu se dopoledne i zpozdila hromadná doprava.

Mrazivé zimní počasí z uplynulého týdne vystřídaly o víkendu teploty nad nulou. Třeba v Praze se tak zájemci o návštěvu vánočních trhů vydali ven i v deštivém počasí. Sníh naopak napadl v noci ze soboty na neděli třeba v Jihomoravském kraji, na některých místech pak komplikoval hromadnou dopravu.

Problémy byly třeba v okolí obce Biskoupky na Brněnsku nebo Lubě nedaleko Blanska. Svůj podíl na tom měly i kopcovitá krajina a prudké serpentiny, které vozidla nemohla vyjet.

Přes den tam nános začal tát a vozovku pokryl mokrý sníh. Několikrát vyjížděli také hasiči. „Dnešní neděle, když se srovná třeba s tou předchozí, je poměrně klidná,“ popisoval situaci mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Doplnil, že jeho kolegové řešili tři popadané stromy z komunikací, v jednom případě pak odstraňovali sněhový a ledový převis ze střechy.

Víkendová obleva ovlivní i stav vody v řekách, zvýšenou hladinu meteorologové očekávají v povodí Lužické Nisy. Silničáři pak také varují před riziky, která řidičům na silnicích v příštích dnech hrozí. Vznikají třeba na místech, která nemůžou auta údržby solit nebo na ně bude odtávat sníh. Právě takové úseky projížděli silničáři v podhůří Šumavy.

Dva úseky tam silničáři nemohli posolit kvůli ochraně přírody. Námraza ale hrozí – kvůli kolísání teplot mezi vzduchem a povrchem silnice. Dalším rizikem bude sníh, který začíná ze svahů odtávat. Na silnici pak může přimrzat.

Varování před ledovkou

Podle meteorologů se může v noci na pondělí ještě tvořit ledovka. Zatímco teploty na Moravě půjdou k minus dvěma stupňům Celsia, v Čechách nyní je a bude nad nulou. Kvůli stále tajícímu sněhu by mohlo docházet ke vzestupům hladin řek, proto vydal Český hydrometeorologický ústav příslušnou výstrahu pro povodí Lužické Nisy na Liberecku, platí v noci a během pondělního dopoledne.

Výstraha před ledovkou a povodňová bdělost
Zdroj: ČT24

Komplikovat odtok vody mohou i ledové jevy na řekách, tedy kry, které brání plynulému průtoku vody.

Teploty budou v příštích deseti dnech většinou nadprůměrné. Ve čtvrtek se k nám ale začne dostávat znovu studený vzduch. Ochladí se ale jen přechodně na tři dny. Pak předpovědi hlásí další vzestup teplot, obleva – i když ne tak výrazná – dorazí i do horských oblastí. Ve středu sice může přechodně i na horách pršet, ale už od čtvrtka se vrátí sněžení. Teploty i přes den budou pod nulou.

Výhled počasí na nadcházející týden
Zdroj: ČT24

Přípravy na zimní sezonu

Zatímco v nížinách sníh roztaje, na horách bude znovu padat a navíc se při teplotách pod bodem mrazu znovu rozjedou i sněžná děla. O tom, jestli budou Vánoce i v nížinách na sněhu, rozhodnou až poslední tři dny před svátky. Už teď ale hlásí horská střediska velký zájem turistů, během posledních dvou týdnů se rychle plní.

Ještě na začátku listopadu byla na silvestrovské termíny volná asi třetina pokojů, už teď je volný jen zhruba každý desátý. Očekávaná obleva přitom od pobytů mimo domov návštěvníky spíš neodradila. Třeba chatky v Železné Rudě už nemají ani jedno volné místo, pořadatelé totiž nabídli příbytky už v září, vánoční termíny byly zarezervované během několika hodin.

Pokoje se plní i v dalších oblíbených lokalitách – Beskydech, Špindlerově Mlýně nebo Peci pod Sněžkou v Krkonoších. Horská střediska se na příval turistů připravují už teď, a to bez ohledu na počasí. I proto teď na většině velkých sjezdovek běží sněžná děla na plný výkon, snaží se využít každý stupeň pod nulou.

Jak se plní horská střediska (údaje v procentech)
Zdroj: ČT24/Booking.cz/Previo.cz