Kvůli tání sněhu mohou stoupat hladiny některých řek

Srážky a tání sněhu mohou zvednout hladiny řek na první, nejnižší stupeň povodňové aktivity na jihu a jihozápadě Čech a také v povodí Dyje a Svratky v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Povodňová bdělost v těchto regionech platí do čtvrtečního poledne, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). O možnosti vzestupu řek v povodí Berounky informoval již v pondělí, nyní přidal další oblasti, kde mohou hladiny stoupnout.

Po vydatném sněžení z minulého týdne se citelně oteplilo. Úterní odpolední teploty podle předpovědi vystoupí nejčastěji na čtyři až osm stupňů a večer a v noci na středu bude na většině území pršet. „Hladiny vodních toků budou vlivem tání sněhové pokrývky a očekávaných srážek většinou rozkolísané nebo budou stoupat,“ uvedli meteorologové. Největší vzestupy hladin očekávají v Plzeňském kraji, v severozápadní polovině Jihočeského kraje, na jihu Vysočiny a na Znojemsku.

Při povodňové bdělosti se voda ještě ale nevylévá z břehů, může však například snížit stabilitu stromů v podmáčené půdě. Lidé by se také měli vyvarovat koupání, plavby lodí či pohybu v korytě toku.