Meteorologové varují před silnými mrazy, z neděle na pondělí bude na východě až minus osmnáct stupňů

Meteorologové varují před silnými mrazy, které od nedělního večera do pondělního dopoledne zasáhnou východ republiky. Na Moravě a ve Slezsku očekávají při zmenšené oblačnosti ojediněle až -18 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav to uvedl ve výstraze pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Na západě a jihu Čech má být v neděli místy až -12.

Podle meteorologů při minus osmnácti stupních hrozí už po krátké době prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Mohou nastat problémy v energetice, průmyslu a zásobování a hrozí poruchy vodovodních rozvodů. Mohou praskat kolejnice. Doporučují, aby malé děti a starší a nemocní lidé nevycházeli ven.

V Karlovarském kraji hrozí teploty až minus dvanáct stupňů v noci na neděli, v Jihočeském kraji a na Příbramsku a v Brdech ve Středočeském kraji až do pondělního rána.

Na Boží Dar zamířily i přes mráz opět stovky lyžařů

Na Božím Daru bylo v sobotu ráno okolo minus 11 stupňů Celsia a teplota stoupala jen pomalu. I přes silný mráz vyrazily na sjezdovky a běžecké tratě na Božím Daru stovky lyžařů. Už dopoledne se začala plnit parkoviště a například na Klínovci vznikaly i dopravní problémy. Kvůli uzavřeným areálům lidé musí buď chodit na kopce pěšky, nebo využívají automobily, které lyžaře vyvezou opakovaně na kopec a dole je zase vyzvednou.

Lyžařský areál Klínovec, který je také kvůli vládním opatřením mimo provoz, od pátku upozorňuje případné lyžaře, že o víkendu se bude strojově upravovat sníh na sjezdovce Jáchymovská. „Pro Vás to ovšem znamená, že příštích pět dní bude přísný zákaz vstupu na tuto sjezdovku a to z důvodu velkého pohybu techniky. Natažena budou i ocelová lana, takže riziko úrazu je opravdu vysoké,“ upozorňují provozovatelé areálu.