Plzeňský léčitel poskytoval gynekologické služby. Bez licence od kraje

Události v regionech: Falešný gynekolog v Plzni (zdroj: ČT24)

Falešný gynekolog působil podle zjištění serveru iRozhlas.cz v Plzni. Spolu s manželkou, porodní asistentkou, provozoval 29letý Jan Simbartl ordinaci Celostní gynekologie a Magického porodu. Muž, který vystupoval také jako lidový léčitel, ale není lékař a krajský úřad mu neudělil licenci k provozování zdravotnických služeb. Pár prováděl gynekologická vyšetření a vypisoval i těhotenské průkazy. Policie ovšem protiprávní jednání nezjistila, žádná z žen totiž nepodala podnět.

Svou praxi měl manželský pár na Karlovarské třídě v Plzni. Kromě léčitelství nabízeli i gynekologické služby. „Podle našich informací prováděli lékařské služby. Například sonografie, vystavování těhotenské průkazky, odebírání vzorků, které posílal na vyšetření a později prováděl analýzy,“ uvedla mluvčí plzeňského krajského úřadu Eva Mertlová.

„Na webových stránkách byla skutečně nabídka v rozsahu fungující gynekologicko-porodnické praxe,“ okomentoval člen výboru České gynekologické a porodnické společnosti Jan Nový. K provozování takové praxe ale musí mít každý lékařské vzdělání, odbornost a licenci od krajského úřadu. „Měl svoje vzdělání a oprávnění,“ řekla manželka údajného lékaře na dotaz České televize. Bližší informace ale uvést nechtěla. „To si dohledejte, já opravdu nemám čas,“ dodala.

Podle Mertlové ale kraj muži povolení neudělil „My jako správní orgán jsme žádné oprávnění údajnému poskytovateli služeb neudělovali,“ uvedla mluvčí.

Hodinová konzultace za dva a půl tisíce korun

Jan Simbartl také nespolupracoval s žádnou pojišťovnou. Všechny úkony si platily pacientky samy. Matka jedné z klientek uvedla pro server iRozhlas.cz, že hodinová konzultace stála dva a půl tisíce korun.

Policie se však případem nezabývá. „Trestní oznámení, jak jsme byli informováni, může podat pouze osoba postižená,“ uvedl Nový. Na policisty se ale žádná z klientek neobrátila, nemají tak pro zahájení trestního stíhání žádný podnět.