Pardubická nemocnice se rozšíří o nový psychiatrický pavilon

Pardubický kraj dokončuje stavbu nového pavilonu psychiatrie v Pardubické nemocnici. Stavět se začala v létě 2019, zcela otevřená by měla být za několik měsíců. Budova téměř za 320 milionů korun je ve městě jedním z největších projektů, kraj na něj získal asi 220 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu.

„V současné době probíhají dokončovací práce, jako je například výsadba zeleně. Následovat bude vybavení vnitřních prostor, do nového pavilonu by se pak měla oddělení postupně stěhovat koncem léta,“ uvedla Karolína Frýdová z oddělení komunikace a marketingu společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

Nový pavilon stojí vedle vodárenské věže v nemocnici. Bude mít jednu stanici s 20 lůžky v uzavřeném režimu a druhou se 30 v otevřeném režimu. Lůžková kapacita se v porovnání s dnešní situací zdvojnásobí.

Pacientům bude sloužit tělocvična
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Součástí komplexu je rovněž stacionář pro 25 klientů, ambulance pro dospělé i děti a oddělení klinické psychologie. „V prostorách nového pavilonu nebudou chybět například místnosti pracovní terapie, ateliér art-terapie, místnost pro nácvik počítačových dovedností nebo tělocvična,“ uvedla Frýdová.

Soutěž na výstavbu pavilonu psychiatrie se musela opakovat. Hejtman Martin Netolický (ČSSD) v srpnu 2018 oznámil, že předem dostal informaci, jaká bude nejnižší nabídková cena a kdo ji předloží. Cena zakázky činila 223,5 milionu korun bez DPH a nejnižší podaná nabídka byla 257,5 milionu. Soutěž byla zrušena, jedním z formálních důvodů byla vysoká cena vítězné nabídky. V opakované soutěži se cena zvýšila na 318 milionů včetně DPH, což je asi o šest milionů více než v prvním výběrovém řízení.