Nanonástřik ve školách nechceme, zní od části rodičů v Prostějově. Je nezávadný, ujišťuje radnice

Prostějovská radnice po kritice některých rodičů a opozičních zastupitelů pozastavila ve školách aplikaci nanonástřiku, který má snížit riziko přenosu nákazy koronavirem. O dalším postupu rozhodnou rodiče školáků, sdělil primátor František Jura (ANO). Pracovníci specializované firmy začali nanočástice oxidu titaničitého aplikovat ve školských zařízeních v polovině února. Město mělo za ochranný nanonástřik v interiérech osmi základních a 19 mateřských škol zaplatit 1,7 milionu korun.

K zastavení aplikace nanonástřiku radnici vyzvali někteří rodiče a opoziční zastupitelé. „Trváme na zastavení současné akce, řádném a odborném ověření nezávadnosti a účelnosti nástřiků ve školách a vyloučení jakýchkoli rizikových faktorů ve spolupráci s nezávislými odbornými pracovišti, která se nanotechnologiemi zabývají, například Technická univerzita v Liberci nebo Regionální centrum pokročilých technologií v Olomouci,“ stojí v prohlášení zastupitelů Na rovinu!.

Firma Vederia Solutions podle primátora garantuje nezávadnost nanonástřiku a takto ošetřené plochy nepředstavují pro děti žádné nebezpečí. „Za 30 let, co jsou tyto nástřiky aplikovány ve světě, nebyl prokázán žádný případ souvislosti s onemocněním po aplikaci nástřiku. Pokud rodiče nechtějí, aby bylo prostředí ve školách takto ošetřováno, budeme jejich rozhodnutí respektovat,“ uvedl Jura.

Radnice o nástřiku neinformovala rodiče, kritizuje část zastupitelů

Dodavatel postřiku podle předsedy klubu Na rovinu! Aleše Matyáška zastupitelům tvrdil, že má veškeré certifikáty o účinnosti a zdravotní nezávadnosti aplikovaného přípravku. Matyášek upozornil, že předložené protokoly jsou ale z roku 2012 a podle vyjádření Zdravotního ústavu Ostrava nelze zaručit, zda se po devíti letech používá stejný prostředek. Vedení města o aplikaci prostředku na školách podle Matyáška neinformovalo rodiče dětí.

Podle primátora je nanonástřik bezpečný, což garantuje i zpráva Zdravotního ústavu v Ostravě. „Aplikaci preventivním nástřikem jak v budovách magistrátu, tak následně ve školských zařízeních města Prostějova schválil krizový štáb. Účinnost technologie potvrzují výsledky šetření prováděné v řadě mateřských škol,“ podotkl Jura.

Na nanočásticemi oxidu titaničitého ošetřeném povrchu nejsou podle firmy, která postřik provádí, schopny přežít nežádoucí mikroorganismy. Jejich zbytky jsou díky nanotechnologii rozloženy na neškodné látky.