Tah na Mohelnici prošel opravou před dvěma lety, teď jej poškodila zima. Silničáři budou práce reklamovat

Hlavní tah mezi Moravskou Třebovou a Mohelnicí potřebuje po dvou letech od rekonstrukce další opravy. Na úseku mezi Studenou Loučkou a Podolím se objevily výtluky. Ty se vytvořily na místech, do jejichž oprav putovaly téměř dvě desítky milionů korun. Způsobilo je únorové střídání teplot.

„Úsek mezi Studenou Loučkou a Podolím je v záruce, evidujeme tam v jednom místě několik výtluků,“ potvrdila ČT mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová. Na vině jsou podle silničářů proměnlivé teploty, které komunikacím uškodily. „Během měsíce února pokračovalo nepříznivé střídání nízkých nočních teplot s citelným oteplením ve dne, proto se na dálnicích a silnicích první třídy obnovily starší výtluky a zároveň vzniklo několik dalších podobných závad,“ uvedl za tým komunikace ŘSD Miroslav Mazal.

Silnice I/35 v tomto úseku prošla v září roku 2018 opravou za dvacet milionů korun. Úsekem denně projede okolo patnácti tisíc aut. Nový kryt vozovky, na kterém se objevily výtluky, by přitom podle dřívějších univerzitních studií měl vydržet v odhadu mezi čtyřmi až šesti lety provozu.

Silničáři ho teď ale museli na konci února provizorně opravit znovu. „Vady byly opraveny studenou asfaltovou směsí v pátek 26. února 2021 v rámci zimní údržby, výtluky budou reklamovány u zhotovitele opravy,“ přiblížila Ledvinová. „Pokud se závady objeví v úseku, který je v záruční době, dojde k nárokování opravy v rámci záruky u příslušného zhotovitele,“ doplnila mluvčí.

Problémy s povrchem se objevily i v Olomouci

Ředitelství silnic a dálnic přiznalo menší potíže i na úseku stejné silnice v Olomouci. „Ojedinělý výtluk ještě evidujeme na opraveném úseku silnice I/35 Olomouc, průtah Pavelkova – Přáslavice, oprava byla provedena v roce 2019. I tady dojde k nárokování opravy v rámci záruční doby,“ sdělila Ledvinová.

Silničáři po letošní zimě opravují velké množství poškození cest, která způsobilo chladné počasí. Už na přelomu ledna a února trápily výtluky řidiče na silnici I/35 i v Pardubickém kraji na úseku mezi Moravskou Třebovou a Litomyšlí. V celé délce má silnice 330 kilometrů a spojuje hraniční přechody Bílá –⁠ Bumbálka na Slovensko a Hrádek nad Nisou –⁠ Sieniawka u hranic s Německem a Polskem.