Olomoucký kraj dostal pokutu, podle úřadu před volbami propagoval bývalého hejtmana Oklešťka

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil loni na podzim po krajských volbách Olomouckému kraji pokutu 30 tisíc korun za nepovolenou propagaci bývalého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO). Proti verdiktu podal kraj rozpor a s pokutou nesouhlasí ani Okleštěk, informuje o tom Mladá fronta DNES.

„Úřad dospěl k závěru, že se Olomoucký kraj dopustil přestupku tím, že umožnil využití komunikačního média kraje, měsíčníku Olomouckého kraje Krajánek, k volební kampani,“ zdůvodnil uloženou sankci Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Úřadu vadí texty v zářijovém vydání měsíčníku Krajánek, a to úvodní slovo hejtmana, pod kterým je podepsán tehdejší hejtman a lídr ANO pro krajské volby Okleštěk, a také půlstránkový rozhovor s Oklešťkem. V obou problematických textech Okleštěk zmiňuje úspěchy krajského vedení v uplynulých čtyřech letech.

Další výtka se týká toho, že krajský web www.krajpomaha.cz byl podle dozorujícího úřadu využit k Oklešťkově kampani. Na webu jsou publikovány informace o pandemii koronaviru v kraji a byl na něm umístěn také odkaz na facebookový profil Oklešťka.

Bývalý hejtman: Úvodník jsem psal pravidelně několik let

Okleštěk rozhodnutí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí nechápe. „Tři a půl roku jsem psal úvodník do magazínu Krajánek, stejně tak jako loni v září před volbami, a najednou to vadí. Přitom to byl standardní text. Nebylo v něm nic závadného, žádné nabádání, koho volit. To pak pojďme pokutovat všechny hejtmany a starosty, když před volbami napíšou obvyklý úvodník do obecních zpravodajů,“ řekl Okleštěk.

Na svém facebookovém profilu, který byl součástí webu o pandemii v kraji, Okleštěk z pozice předsedy krizového štábu zveřejňoval i důležité informace o aktuální situaci s šířením nákazy. „Už v létě, tedy daleko před volbami, jsme tento můj profil nahradili informacemi z facebookového profilu pana Romana Prymuly,“ dodal Okleštěk.