TÉMA

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran

Senát schválil změnu červnové valorizace důchodů. Novela zamíří na Hrad k novému prezidentovi

Senátoři schválili změny v červnové valorizaci starobních důchodů. I když se proti novele postavily výbory a v rozpravě vyjádřila část senátorů – včetně těch z klubů vládních stran – obavy, že by mohla narazit u Ústavního soudu, horní komorou prošla beze změny. Nevrátí se tedy do Poslanecké sněmovny, kde kvůli ní opozice obstruovala a mimořádná schůze trvala jen s krátkými přestávkami čtyři dny, a půjde místo toho na Hrad. Petr Pavel bude o novele příští týden jednat se zástupci opozice. Senát kromě důchodové novely ve středu také podpořil zpřísnění nároku na dávky pro ukrajinské uprchlíky a opět zvolil někdejšího disidenta Martina Palouše do rady Ústavu pro studium totalitních režimů.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 21:12|

Vláda schválila rozpočet na příští rok se schodkem 295 miliard korun

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na rok 2023 se schodkem 295 miliard korun. Největší změnou proti původnímu návrhu, který počítal s deficitem 270 miliard, jsou výdaje na zastropování cen elektřiny a plynu. Kabinet také rozhodl, že starobní penze se od ledna zvýší v průměru o 825 korun. Solidární díl všech důchodů vzroste o 140 korun, zásluhový o 5,1 procenta. Vláda také schválila navýšení příspěvků pro pěstouny a na pokrytí potřeb dětí, a to od října.
26. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 00:10|

Olomoucký kraj dostal pokutu, podle úřadu před volbami propagoval bývalého hejtmana Oklešťka

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil loni na podzim po krajských volbách Olomouckému kraji pokutu 30 tisíc korun za nepovolenou propagaci bývalého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO). Proti verdiktu podal kraj rozpor a s pokutou nesouhlasí ani Okleštěk, informuje o tom Mladá fronta DNES.
15. 1. 2021|

Dárce v kampani nezveřejnilo ve lhůtě 40 stran a kandidátů

Sedmnáct stran a hnutí kandidujících do krajských voleb a 23 uchazečů o senátní křesla nezveřejnilo ve lhůtě tři dny před volbami dárce a podporovatele předvolební kampaně. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí s nimi může zahájit správní řízení, ve kterém hrozí pokuta od 20 do 300 tisíc korun. Konkrétní politické subjekty, které se provinily, úřad nejmenuje.
1. 10. 2020|

SPD chybovala v hospodaření ke sněmovním volbám. O sankci úřad pro kontrolu stran teprve rozhodne

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zjistil 17 pochybení u SPD při kontrole kampaně do sněmovních voleb v roce 2017. Vyplývá to z dokumentu úřadu, který v pondělí zveřejnil na svých webových stránkách. Hnutí SPD například pozdě převedlo nevyužité peníze z volebního účtu nebo nezveřejnilo údaje o všech kandidátech hradících náklady kampaně. Mluvčí úřadu Linda Hrubešová řekla, že úřad zváží další postup.
21. 10. 2019Aktualizováno21. 10. 2019, 16:17|

Soud zrušil pokutu pro Piráty. Strana podle něj dárce zveřejnila včas

Krajský soud v Brně zrušil pokutu 55 tisíc pro Piráty. Po sněmovních volbách v roce 2017 ji udělil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí za to, že strana nezveřejnila včas informace o dárcích a financování volební kampaně. Podle čtvrtečního rozhodnutí soudu ale Piráti lhůtu stihli.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 11:52|