Chytrý byt lze ovládat očima a zaznamená i pád na zem. Testuje ho ostravská univerzita

Události v regionech: Chytrý byt ostravské univerzity (zdroj: ČT24)

Obytnou laboratoř mají vědci v areálu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Testují tam nové technologie pro seniory nebo lidi s handicapem, které by v budoucnu mohly být součástí skutečných bytů.

Na první pohled jde o obyčejný byt, ve skutečnosti je ale laboratoří. Vědci z univerzity v ní testují a vyvíjejí technologie, které by mohly usnadnit život seniorům nebo lidem s handicapem.

„Pod standardní podlahovou krytinou je instalován detekční materiál z vodivé textilie. Jestliže figurínu položíme na zem, systém detekuje, že bylo zabráno více senzorů a vyhlásí poplach,“ přiblížil Martin Černý z Katedry kybernetiky a biomedicínského inženýrství.

Tato technologie je ale určená spíše zařízením sociální péče. Pro jednotlivce jsou dostupnější například detektory pádu v podobě brýlí či hodinek. „Trendem je využívání bezdrátových zařízení na principu malých radarů,“ popsal Černý.

Pohyb v prostoru snímají kamery
Zdroj: ČT24

Pohyb očí snímají speciální brýle

Vědci zkoušejí i různé druhy asistivních technologií, například tlačítka na ovládání jiných zařízení v domácnosti. „Jsou to speciální brýle, které umožňují sledovat pohyby očí. Zaznamenávají jak okolní prostředí, tak pohled. Pomocí pohybů je možné ovládat chytrou domácnost,“ uvedl Černý.

V laboratoři je více než třicet kamer, které sledují pohyb lidí a slouží k výzkumu. Všechny údaje z laboratoře se pak sbíhají ve velíně, kde mohou vědci například sledovat, jakou má byt spotřebu elektrické energie. Už nyní se podobné technologie chystají využívat některé domovy pro seniory. Podle vědců by se ale v budoucnu mohly stát běžnou záležitostí.