Že „rozhovor“ se Schumacherem psala umělá inteligence, přiznali až na konci. Šéfredaktorku vyhodili

Vedení bulvárního časopisu Die Aktuelle propustilo šéfredaktorku Anne Hoffmannovou kvůli fiktivnímu rozhovoru se šampionem formule 1 Michaelem Schumacherem, který vygeneroval nástroj umělé inteligence. To časopis přiznal až na jeho konci. Schumacher se na veřejnosti neobjevil od prosince 2013, kdy měl ve francouzských Alpách nehodu na lyžích a byl dlouho v kómatu.

Proti zveřejněnému textu, u něhož se čtenář až skoro na samém konci dozvěděl, že nejde o opravdový rozhovor, se ostře ohradila sportovcova rodina. O propuštění šéfredaktorky informovala mediální skupina Funke Mediengruppe, pod níž magazín Die Aktuelle patří.

„Tento nevkusný a zavádějící článek neměl nikdy vyjít. V žádném případě neodpovídá novinářským standardům,“ konstatovala výkonná ředitelka mediální skupiny Bianca Pohlmannová. Skupina se zároveň rodině Schumacherových omluvila.

Fiktivní rozhovor otiskl Die Aktuelle, časopis zaměřený na ženy, v polovině tohoto měsíce. Schumacherova fotografie se objevila přímo na obálce spolu s titulkem „Michael Schumacher: první rozhovor! Světová senzace!“ a podtitulkem „Zní to klamně reálně“. Samotný „rozhovor“ se pak točil kolem Schumacherovy rodiny a obsahoval výroky, které bývalému řidiči F1 vložila do úst umělá inteligence.

Je doma a podstupuje terapie

Schumacherova rodina od nehody informuje o jeho zdravotním stavu minimálně. V roce 2021 ale jeho manželka Corinna Schumacherová v dokumentárním filmu streamovací služby Netflix prozradila, že její manžel je doma a pokračuje v terapiích.

„Soukromí je soukromí, jak vždycky říkal. Je pro mě velmi důležité, že si může užívat svého soukromého života, jak jen je to možné. Michael nás vždycky chránil a teď my chráníme Michaela,“ citovala její výroky z dokumentu stanice CNN.