ČT chce do pěti let vyrovnaný rozpočet, aby nemusela sahat do rezerv

Praha - Česká televize chce nejpozději do roku 2017 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem tak, aby nemusela sahat do rezerv. Ty chce během let 2016 až 2017 držet na účtech řádově ve výši kolem dvou miliard korun, které použije jen v případě mimořádných akcí. Na zasedání Rady ČT to řekl generální ředitel Petr Dvořák. Letos televize hospodaří s rozpočtem 6,97 miliardy korun a pro jeho vyrovnání musí vyčerpat z rezerv 460 milionů korun.

V rámci ekonomického výhledu pro roky 2012 až 2017 plánuje Dvořák snížit osobní náklady o 14 procent, především omezením počtu pracovníků a snížením jejich platových bonusů. Režijní náklady by se podle generálního ředitele měly snížit o pět procent.

Rada České televize také schválila dlouhodobé strategické plány rozvoje na stejné období. Vycházejí ze základních priorit kandidátského projektu generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Na rozdíl od předchozí útlumové koncepce rozvoje ČT z roku 2011 počítá současný plán s rozvojovou strategií založenou na optimalizaci procesů, nákladů a investičních záměrů.

„Principem není omezení služby ČT veřejnosti, ale omezení či likvidace neproduktivních činností uvnitř ČT. Je to postup podstatně složitější a časově náročnější, ale vzhledem k poplatníkům korektnější. Za stejně peněz více a kvalitnějších služeb,“ uvedl Dvořák.

Mezi plány na příštích pět let šéf ČT zahrnul posilování vlastní tvorby, modernizaci a inovaci televizních studií a zaměření na nová média, kam patří mobilní aplikace či působení na sociálních sítích. Dětské pořady se z programů na ČT1 a ČT2 přesunou na plánovaný dětský kanál s pracovním názvem ČT3.

První program televize by se měl více zaměřit na seriálovou tvorbu a zábavné pořady. Zpravodajská ČT24 by měla posílit zahraniční zpravodajství. Podle Dvořáka je v plánu zřízení dvou nových postů zahraničních zpravodajů, svých šest stálých zpravodajů ČT do konce roku obmění.