Na Štědrý den Bohdalová skypuje s Pierrem Richardem, Roden říká pravdu a Kaiser s Lábusem se hádají

Do tuzemských kin po pandemických odkladech vstupuje Vánoční příběh. Film Ireny Pavláskové se odehrává během Štědrého dne, kdy se hrdinové potkávají se svými blízkými, ale i náhodnými lidmi, s nimiž si navzájem ovlivní život. Podle slov režisérky nemá být Vánoční příběh limonáda, ale chce s humorem na plátno převést situace, které rodiny během vánočních svátků zažívají. V obsazení se sešla plejáda slavných jmen, jako Jiřina Bohdalová, Karel Roden či Hynek Čermák. V komediálních rolích se spolu po letech ve filmu objeví Jiří Lábus s Oldřichem Kaiserem. A roli přijal i francouzský komik Pierre Richard.

„Naším velkým přáním bylo udělat plnohodnotný příběh, který by nebyl jen proklamací lásky a štěstí,“ říká Irena Pavlásková, která se kromě režie pustila – s Rudolfem Merknerem a Markem Matouškem – i do scénáře.

„Chtěli jsme plnokrevný příběh s obsahem, se zajímavými hrdiny a nečekanými událostmi. Žádnou přeslazenou limonádu, ale originální příběh, který pravdivě, byť s nadsázkou a v zábavné formě, odráží celou škálu vánočních emocí,“ uvedla.

Jiřina Bohdalová se učila francouzsky kvůli Pierru Richardovi

Obsazení je defilé známých jmen. Už pošesté Pavlásková oslovila Karla Rodena. Točí s ním už více než tři dekády od svého debutu Čas sluhů, kde tomuto herci dala jako první hlavní roli. Ve Vánočním příběhu se Roden představí jako prostořeký politik, kterého čeká den plný „pravdy“.

Jeho filmovou matkou, svéráznou herečkou, je Jiřina Bohdalová. „Místy ve filmu leccos poznávám. Vždycky se najde někdo, na koho jste zapomněli, a sháníte ty poslední dárky – a u toho vznikají různé prapodivné situace,“ naznačila.

Nejtěžší pro ni prý bylo naučit se část dialogů ve francouzštině. Za její postavou má totiž přijet francouzský přítel – jeho představitele našli tvůrci v Pierru Richardovi. Domluva se slavným hercem trvala několik měsíců, pak do natáčení vstoupila pandemie.

„Pierre i s ohledem na svůj věk nemohl přicestovat. Tak jsme se rozhodli, že se vypravíme za ním. V té době se ve Francii nemohlo vycházet po osmnácté hodině a bylo komplikované najít vhodnou lokaci. Tak jsme Pierrovi nabídli natáčení přímo u něj doma a on k našemu překvapení tuto variantu uvítal. Diváci tak ve filmu uvidí reálnou pracovnu Pierra Richarda,“ upozorňuje producent David Blümel.

Plesl v kostele, Kaiser s Lábusem v tramvaji

Politikem je ve Vánočním příběhu i Hynek Čermák. S filmovou manželkou Janou Plodkovou se ocitnou v bizarní situaci, která hrozí krachem manželství. „Scénář mě překvapil tím, kolik postavám klade překážek. To mám velmi rád, zvlášť u komediálních věcí. Situační humor vzniká z toho, že figura musí tyto překážky překonávat a divák ví víc než ony, z čehož vzniká ta takzvaná komika,“ podotýká Čermák.

Jaroslava Plesla podle scénáře zaskočí o Vánocích setkání s dívkou jeho srdce, s níž se vídal v mládí. Jenže teď je situace jiná – od té doby se totiž stal knězem. „Snažil jsem se ho pojmout lidsky, aby to nebyl jen panáček s kolárkem, ale normální chlap z masa a kostí,“ poznamenává Plesl.

Diváci sledují také příběh mladé rozhlasové techničky v podání Anny Fialové, která nedopatřením spustí lavinu nečekaných událostí. Chaos napraví až setkání s mladým doktorem, v němž diváci poznají Vladimíra Polívku.

Poprvé po třiceti letech se podle tvůrců před kameru vrací dvojice Jiří Lábus a Oldřich Kaiser v komediální poloze.

„Hraju řidiče tramvaje. Což je zajímavá role, protože ve skutečnosti neřídím auto, natož tramvaj,“ prozradil Lábus. Službu na Štědrý den tramvajákovi zkazí setkání s velmi nepříjemným cestujícím. Toho hraje Oldřich Kaiser. Herecký vztah mezi nimi je podle Lábuse jako ping-pong. „Akorát já ho hraju tak po evropsku a Jirka spíš čínsky. Já rozehrávám a on smečuje, takže já běhám pro míček,“ dodává Kaiser.

Na plátně se diváci potkají také s Jitkou Sedláčkovou, Mášou Málkovou, Albertem Čubou, Janem Nedbalem či Sárou Sandeva.

Vánoční nákupy pro filmaře

Vánoční příběh se natáčel uprostřed pandemie covidu-19. Štáb tak musel inscenovat i prostředí, která by jinak využil za běžného provozu, například postavit vánoční trhy, protože v té době bylo jejich konání zakázané, nebo „zprovoznit“ obchodní centrum v předvánočním shonu.

Pandemie koronaviru odložila navíc i premiéru. Vánoční příběh tak kina začala vyprávět až letos – přesně měsíc před Štědrým dnem. Podle Pavláskové osloví film, natočený v koprodukci České televize, diváky napříč generacemi a žánrového vkusu.

Do kin vstupuje Vánoční příběh (zdroj: ČT24)