„A nechcete napsat komiks?“ zeptali se Keanu Reevese. Stvořil nesmrtelného muže, který chce zemřít

Keanu Reeves napsal komiks, vyšel i česky (zdroj: ČT24)

Filmový Neo z Matrixu nebo zabiják John Wick se pustil do psaní komiksů. Scenáristický debut Keanu Reevese – hollywoodské hvězdy první kategorie – vyšel i v češtině. Vznikající série nazvaná BRZRKR vypráví akční a brutální příběh nesmrtelného muže. Kanadský herec hlavnímu hrdinovi propůjčil i svou tvář.

Hlavní hrdina B. je potomkem smrtelnice a boha. Narodil se jako nadpřirozený bojovník – jako zbraň, kterou mohl pravěký kmen použít proti svým nepřátelům. Násilí ho provázelo další tisíce let. Je stižen prokletím nesmrtelnosti a neustálým nutkáním zabíjet. Pracuje pro americkou vládu a přeje si jediné: konečně se zabíjením přestat a být schopný sám zemřít.

Ptali se mě, jestli mám nějaké nápady

Komiks se začal rodit na schůzce Keanu Reevese v nakladatelství, která se ale měla týkat filmových projektů. „Ptali se mě, jestli mám nějaké nápady. A já jsem řekl: Jasně, přemýšlím o chlápkovi, který dokáže udělat lidem díru do hrudníku a urvat jim ruce a který se narodil před osmdesáti tisíci lety. A oni řekli: Promiňte, ale nechtěl byste vytvořit komiks?“ prozradil v talk-show Jimmyho Kimmela.

Scénář předtím nikdy nepsal. „Zvlášť ke komiksu, což je trochu jiná disciplína,“ poznamenává překladatel a šéfredaktor vydavatelství Comics Centrum Václav Dort. „A necpal se do toho, aby scénář dělal sám. Vybral si dobrého scenáristu, se kterým jim to klapalo,“ dodává. Jako autor scénáře je tak vedle Reevese uveden ještě Matt Kindt.

Zkušení tvůrci stojí i za výtvarnou stránkou díla. Kreslířem, který mimo jiné tváři hlavního hrdiny propůjčil rysy Keanu Reevese, je Ron Garney, jenž je spojen s komiksovými hrdiny jako Hulk, Daredevil nebo Kapitán Amerika.

Komerční úspěch

Výsledkem je komerční úspěch. V crowdfundingové kampani se na vydání série vybralo téměř jeden a půl milionu dolarů. Následně se první sešit stal jedním z vůbec nejlépe prodávaných komiksů ve Spojených státech za poslední dekády.

„Vytváření a psaní BRZRKR jsem si užil, protože komiksy miluji od dětství a značně ovlivnily celou mou kariéru,“ říká Reeves o svém „vedlejšáku“. Popularitu získal především jako Neo ze série Matrix. Status akční hvězdy mu obnovila a utužila role zabijáka Johna Wicka. A svou tvář v poslední době propůjčil i postavě z dystopické videohry Cyberpunk 2077.

Komiksová série BRZRKR by měla vyjít ve třech knihách, v angličtině už je dostupný prostřední díl. V plánu je rovněž jak animovaná, tak hraná adaptace. Film by chtěl Reeves i sám režírovat. Dosud se za kameru postavil jen jednou před téměř deseti lety při natáčení akčního Muže taiči.