Queer festival Mezipatra prolamuje ledy na polském venkově i u slušných občanů v Izraeli

Začíná queer filmový festival Mezipatra (zdroj: ČT24)

Izraelské sociální drama Slušný občan nebo francouzský surreálný hit z festivalu v Cannes Pět ďáblů patří podle pořadatelů k očekávaným titulům letošních Mezipater. Na queer filmové přehlídce má ale poměrně silné zastoupení také polská kinematografie a blok krátkých filmů zprostředkuje zkušenosti queer lidí z Ukrajiny. Třiadvacátý ročník s tématem Prolomit ledy začíná 3. listopadu v Praze a po týdnu naváže v Brně.

Letošní téma „prolomit ledy“ odkazuje k vystoupení z komfortní zóny a k odvaze, která je nutná pro překonání vlastního stínu. To se víceméně daří hrdinům a hrdinkám více než sedmdesáti snímků z programu aktuálního ročníku. Deset titulů je soutěžních.

„Jako queer lidé procházíme v životě situacemi, které jsou oproti většinové společnosti možná o trochu těžší. Musíme čelit tomu, jaké je se vyoutovat rodině, vypořádávat se s předsudky na ulici, v práci. Myslím, že filmy mohou inspirovat, jakým způsobem tu odvahu a sílu v sobě nacházet,“ podotýká ředitel Mezipater Pavel Bicek.

Zahájení obstará Slušný občan. Drsné izraelské drama vypráví o mladém páru, který je svědkem neopodstatněné a rasově motivované policejní brutality. Harmonický vztah a idealizované představy o společnosti se jim začnou drolit pod rukama.

Pořadatelé upozorňují také na francouzský snímek Pět ďáblů, na Mezipatra se dostává po uvedení na festivalu v Cannes. Magický příběh vyprávěný pohledem dívky s nadpřirozenými schopnostmi se dotýká tématu rodinných tajemství a přitažlivosti. Hlavní role se zhostila Adèle Exarchopoulosová známá ze snímku Život Adèle sledujícího milostný vztah dvou žen. Také se promítal v Cannes, kde obdržel Zlatou palmu.

S nominací na Queer palmu z přehlídky na Francouzské riviéře přijíždí rovněž francouzská Bludička. Osobně ji doprovodí její režisér Režisér João Pedro Rodrigues, který už byl v minulosti na Mezipatrech oceněn. „Muzikálová pohádka, v níž mladý princ, který má usednout na trůn, se rozhodne být raději hasičem. Při vytváření hasičského kalendáře se reprodukují obrazy slavných autorů a je to opravdu skvělá podívaná a zábava. Režisér João Pedro Rodrigues bude na festivalu osobně,“ zve do kina Bicek.

Skutečné queer příběhy z Polska a Ukrajiny

V programu letošního ročníku se sešlo několik filmů, které představují zkušenost queer lidí na východ od Česka. Hned několik jich vypovídá o Polsku. Například podle skutečných událostí vznikl Strachy v nás. Hlavní hrdina Daniel, umělec a gay, žije na polském katolickém venkově, kde se raději drží v ústraní. Jeho „mimikry“ ale naruší tragická smrt jedné dívky. Dokument Boylesque zase sleduje polskou průkopnici drag queen Lullu La Polaca.

Zvláštní pozornost si podle pořadatelů zaslouží blok krátkých snímků Ukraine is Queer, které do programu vybral letošní porotce Bohdan Zhuk z kyjevského festivalu Melodist a jež přinášejí čtyři příběhy a svědectví queer lidí.

Česká a slovenská tvorba je zastoupena v bloku studentských krátkých filmů Queer as Film Schools. Uvedené snímky vyprávějí o identitě, překračují hranice binárního vnímání genderu a řeší nekonformitu a sociální úzkost. V programu rezonuje také homofobní vražda před bratislavským barem Tepláreň, který navštěvují lidé z komunity LGBT+.

Queer filmový festival Mezipatra promítá v Praze do 10. listopadu. O den později začíná v Brně, kde lze do kina zajít do 18. listopadu. Nachystán je i doprovodný program. „V Praze se diváci mohou těšit na program Queering the Industry. Bude tam například diskuse o tom, jak se natáčí sexuální scény tak, aby to bylo etické. V Brně pozvu třeba na Buchty live s trans aktivistkou Lenkou Královou,“ doplnil Pavel Bicek.