Nejkrásnější knihy 2021: Slib stoletého pamětníka holocaustu i zvukové hry z papíru

Vědec, skaut a někdejší vězeň koncentračních táborů Felix Kolmer oslavil 3. května sté narozeniny. Dárkem pro něj může být ocenění knižního portrétu, který o něm vznikl, v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2021. Kniha Slib zvítězila v kategorii krásné literatury, nejlepší knižní design porotci hledali také u odborných publikací, katalogů, knih o výtvarném umění či studentských prací.

Vedle hlavních kategorií své ceny udělil rovněž Spolek českých bibliofilů, Unie grafického designu, Spolek českých umělců grafiků Hollar a Svaz polygrafických podnikatelů. Dvakrát porota ocenila publikaci Průvodce neklidným územím věnovanou česko-slovenské fotografii vydané v Labyrintu, která si kromě druhého místa v kategorii učebnic odnesla i ocenění Unie grafického designu.

V soutěži Nejkrásnější české knihy roku se hodnotí grafické, ilustrační a polygrafické zpracování knih vydaných vždy za poslední kalendářní rok. Památník národního písemnictví organizuje soutěž pravidelně od roku 1965.

Nejkrásnější české knihy roku 2021 jsou ještě do 26. května vystaveny v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze. Oceněné tituly se v dalších měsících představí například na veletrhu Svět knihy, festivalu Litr či přehlídce Designblok. Účastní se také soutěže o nejlepší knižní design světa. 

Nejkrásnější české knihy 2021 jsou známy (zdroj: ČT24)