Streetart podporuje Ukrajinu: Putinovi utrhly hlavu holubice míru, Zelenskyj je Harry Potter

Modrá a žlutá jsou momentálně mezi pouličními umělci oblíbenými barvami. Graffiti, často v barvách ukrajinské vlajky, se spontánně objevují po celém světě. Autoři je sdílejí na sociálních sítích a vyjadřují tak solidaritu s Ukrajinou bránící se ruské agresi.

Jen v Kyjevě vzniklo od ruského vpádu na Krym v roce 2014 na sto šedesát venkovních kreseb, často je vytvořili zahraniční umělci. Třeba francouzský umělec Seth Globepainter, který působil v Donbasu. Dívka šlapající po ruských tancích, kterou nyní namaloval v Paříži, je vzpomínkou na odvahu dětí, které v okupované části Ukrajiny potkal.

Britský umělec působící pod přezdívkou My Dog Sighs se nedržel jen zdi v Cardiffu. Oko plačící nad ničenou Ukrajinou se rozhodl přenést i na papír a peníze z prodeje tisků věnovat na pomoc potřebným.

Španělský streetartista podepisující se SEF k obrazu dítěte, které dlaní ukazuje výzvu „zastavte válku“, přidal jen stručný popisek: rychlý kousek, ale se spoustou lásky.

„Uvědomuju si, jak je on-line podpora bezvýznamná pro statečné lidi, kteří na Ukrajině bojují za své životy a svou zemi, ale doufám, že tato malá pocta nějakým způsobem pomůže,“ říká londýnský tvůrce murálů Woskerski. Jako gesto podpory zvolil dívku v modro-žluté čepici.

Graffiti vyjadařují účast ale také míří přímo na strůjce útoku – ruského prezidenta Vladimira Putina. Skupina Plan B Street Art, zaměřující se na intervence do městského prostoru, vyjádřila svůj názor jednoduše. Žádný Putin – žádná válka, hlásá nápis v Helsinkách.

V Los Angeles nechala umělkyně Corie Mattie Putinovu hlavu odnést holubicemi míru.

Jiný mírový symbol, spojovaný původně s hnutím hippies a kampaní za jaderné odzbrojení, nechal Putina spálit anonymní muralista The Rebel Bear z Glasgow.

Své graffiti má i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Politika, který je hrdinou nejen pro svou zemi, zobrazil v Poznani místní umělec jako Harryho Pottera, zatímco Putin je podobný temnému Voldemortovi. Stejně jako Potter má i Zelenskyj v této verzi jizvu na čele – ve tvaru „Z“, tedy písmene, které se pro putinovské Rusko stalo symbolem vítězství, pro většinu světa ale znakem zla. Význam je jasný: podceňovaný čarodějnický učeň nakonec pána zla porazil. 

Streetart podporuje Ukrajinu (zdroj: ČT24)