Architektem roku se stal Petr Stolín. Porota ocenila například jeho dům a ateliér ZEN-houses

Cenu Architekt roku 2021 získal Petr Stolín. Porota ho vybrala ze čtyř finalistů. Ocenění je udělováno za mimořádný přínos v oboru v posledních pěti letech. Soutěž má zdůrazňovat úzkou profesní spojitost mezi stavebníkem a architektem.

„Petr Stolín a jeho kolegyně Alena Mičeková jsou tým, který kvalitou svých prací obstojí v jakémkoliv srovnání s nejlepší zahraniční produkcí. Jeho stavba vlastního domu a ateliéru ZEN-houses objevila pro českou krajinu velmi přívětivý impuls: neokázalé, skromné, levné, a přitom nevídaně působivě uspořádané objekty,“ uvádí porota.

Členové poroty vyzdvihli i projekt veřejné budovy mateřské školy ve Vratislavicích nad Nisou.

Dalšími finalisty byli Petr Janda, David Kraus a duo Ladislav Kuba a Tomáš Pilař. Stolín opakovaně získal i hlavní cenu v soutěžní přehlídce Česká cena za architekturu.

Oceněný architekt v současnosti tvoři ve spolupráci s Alenou Mičekovou. Mezi jeho další projekty patří kulturní centrum ve Vratislavicích nebo malá administrativní budova Ermeg v Liberci. Oba domy získaly cenu Stavba roku Libereckého kraje.

Petr Stolín a Alena Mičeková v roce 2019
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Dalšími stavbami jsou rekonstrukce městského úřadu ve Svitavách a Střední umělecko-průmyslová škola v Železném Brodě. V Liberci projektoval střední odbornou školu, památník bojovníkům a obětem za svobodu vlasti a dům s pečovatelskou službou.

Stolín v Liberci vede katedru architektury na Technické univerzitě.

Třiašedesátiletý architekt se narodil ve Svitavách. Za komunismu byl nucen studovat učňovský obor zedník, ale podařilo se mu přestoupit a absolvovat střední průmyslovou školu v Liberci. V Brně následně mezi lety 1978 a 1983 vystudoval architekturu na VUT.