Krajina ve stínu zastínila podle kritiků loňské filmy. Herecké ceny patří Trojanovi a Borové

Černobílé drama Krajina ve stínu vybraly Ceny české filmové kritiky jako nejlepší film roku 2020. Napříč kategoriemi obdržel snímek Bohdana Slámy dvě ocenění, stejně jako drama Šarlatán. Oba tituly spojuje historický námět podle skutečných událostí. Herecké ceny patří hercům z těchto dvou filmů Ivanu Trojanovi a Magdaléně Borové. Téměř všechny vítězné tituly vznikly s přispěním České televize. Ta také slavnostní ceremoniál vysílala v přímém přenosu.

Krajina ve stínu je první historický snímek Bohdana Slámy. Masakr, k němuž došlo v jihočeské vesnici Tušť těsně po konci války, zpracoval do scénáře Ivan Arsenjev.

Ocenění kritiků patří tomuto snímku také za ženský herecký výkon, jímž zaujala Magdaléna Borová. V dramatickém příběhu z totalit dvacátého století ztvárnila ženu, která se nezdráhá nezištně pomoci. „Mám radost, že se Marii dostalo takové pozornosti, protože její předobraz, paní Korbelová, by nám mohla být inspirací do chvil, kdy nám v životě dochází odvaha jít dál,“ připomněla herečka, že se film inspiroval tragédií skutečných osudů.

Ze skutečného příběhu vychází také snímek Šarlatán. Představitel titulní role Ivan Trojan, jenž ztvárnil komunistickým režimem pronásledovaného léčitele Jana Mikoláška, si odnáší cenu pro nejlepšího herce.

Při přebírání sošky připomněl Trojan také výkon svého syna Josefa, jehož režisérka Agnieszka Hollandová obsadila do role mladého Mikoláška. „Děkuju, že pochopili otázky, které film klade o člověku a osudu,“ vzkázala divákům a kritikům polská režisérka při děkovné řeči za cenu za nejlepší režii. Šarlatán se do nominací dostal díky české koprodukci.

Trailer: Šarlatán (zdroj: ČT24)

Nejlepší dokument loni uvedli do kin Vít Klusák a Barbora Chalupová. Jejich dokumentární počin V síti se zaměřil na sexuální predátory v on-line prostředí.

Trailer: V síti (zdroj: ČT24)

Cena za audiovizuální počin náleží Tomáši Kleinovi a Vieře Čákanyové, za režii a kameru snímku FREM. „Audiovizuální rekviem za druh homo sapiens“ natáčeli v Antarktidě dronem.

Teaser: FREM (zdroj: ČT24)

Drony hrají důležitou roli i ve snímku Modelář, který loni uvedl do kin režisér a scenárista Petr Zelenka. Broušený hranol si odnáší za scénář k tomuto psychologickém thrilleru o radikalismu, aktivismu a spravedlnosti. „Děkuju kritikům, že ocenili, že se snažím,“ poznamenal Zelenka.

Trailer: Modelář (zdroj: 0.7km films)

Novinkou letošního ročníku je ocenění pro krátký film. Prvním vítězem této kategorie se stal Adam Martinec. Uspěl s Anatomií českého odpoledne, jež se opírá o skutečnou tragickou událost, kdy v roce 2018 v jezeře Lhota utonuli dva chlapci.

Za objev roku 2020 byl označen Jindřich Andrš. Cenu si vysloužil celovečerním dokumentem Nová šichta. Příběh horníka, který se rekvalifkuje na „ajťáka“, si premiéru odbyl na festivalu v Jihlavě, v kinech by se měl promítat v květnu letošního roku. 

Kategorii Mimo kino obsadili Zrádci, tedy seriál České televize z drogového prostředí v režii Viktora Tauše.

Slavnostním vyhlášením vítězů v pražském Divadle Archa provedli Světlana Witowská a Ondřej Cihlář. V publiku zasedli vzhledem k protiepidemickým opatřením pouze nominovaní. 

  • Nejlepší film
    Krajina ve stínu – producenti Martin Růžička, Jindřich Motýl
    Šarlatán – producenti Šárka Cimbalová, Kevan Van Thompson
    V síti – producenti Vít Klusák, Filip Remunda
  • Nejlepší dokument
    Alchymická pec – Jan Daňhel, Adam Oľha
    Králové videa – Lukáš Bulava
    V síti – Barbora Chalupová, Vít Klusák
  • Nejlepší režie
    Krajina ve stínu – Bohdan Sláma
    Šarlatán – Agnieszka Hollandová
    V síti – Barbora Chalupová, Vít Klusák
  • Nejlepší scénář
    Krajina ve stínu – Ivan Arsenjev
    Modelář – Petr Zelenka
    Šarlatán – Marek Epstein
  • Nejlepší herečka
    Havel – Anna Geislerová
    Krajina ve stínu – Magdaléna Borová
    Šarlatán – Jaroslava Pokorná
  • Nejlepší herec
    Havel – Viktor Dvořák
    Modelář – Jiří Mádl
    Šarlatán – Ivan Trojan
  • Audiovizuální počin
    Cesta do nemožna, výtvarný koncept – Noro Držiak
    FREM, kamera – Tomáš Klein, Viera Čákanyová
    Krajina ve stínu, kamera – Diviš Marek
  • Cena innogy pro objev roku
    Jindřich Andrš – Nová šichta
    Viera Čákanyová – FREM
    Cyril Dobrý – Zrádci
  • Mimo kino
    Herec – Peter Bebjak, Petr Bok, Pavel Gotthard
    sKORO NA mizině – Vladimír Skórka, Martin Šimiček, Michal Suchánek, Petr Kolečko
    Zrádci – Viktor Tauš, Matěj Chlupáček, Miro Šifra
  • Nejlepší krátký film
    Anatomie českého odpoledne – Adam Martinec
    M E Z E R Y – Nora Štrbová
    Pripyat Piano – Eliška Cílková

Přesně za měsíc se za loňskou kinematografickou úrodou ohlédnou také filmové ceny Český lev. Opět v přímém přenosu České televize. V počtu nominací vedou snímky Krajina ve stínu, Šarlatán a Havel. 

Záznam: Ceny české filmové kritiky za rok 2020 (zdroj: ČT24)