TÉMA

Petr Zelenka

Ivan Trojan dostal k šedesátinám Žáby a cenu filmového festivalu ve Varech

Ivan Trojan hraje rekvizitáře, jehož jedinou láskou je film a divadlo. Komedii Žáby pro jediného herce k letošnímu Trojanovu životnímu jubileu napsal režisér a dramatik Petr Zelenka. Žáby uvede Trojan mimo jiné na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde převezme cenu za mimořádný přínos české kinematografii.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 12:38|

Mám svoje otazníky, co v životě dál, říká herečka Veronika Khek Kubařová

Česká televize letos na Štědrý večer nabídne pokračování úspěšné pohádky Tajemství staré bambitky. Objeví se v ní i královna Julie, kterou hraje herečka známá z Dejvického divadla Veronika Khek Kubařová. Ta v rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o Dejvickém divadle, Ivanu Trojanovi i filmových rolích, které si prý vybírá podle chuti. „Baví mě ženy, které už mají něco odžito,“ říká.
22. 12. 2022|

Ivan Trojan jako smolař bilancuje život po minulé prezidentské volbě

Dramatik Petr Zelenka napsal už pátou hru pro Dejvické divadlo. Generační výpověď padesátníků s názvem Fifty Zelenka s pražským ansámblem i režijně připravil. Hlavní roli muže bilancujícího svůj smolařský život během prezidentských voleb v roce 2018 svěřil Ivanu Trojanovi.
9. 12. 2022|

Studio DVA propírá skandál s Beckhamem. „Okolní svět umí být hnusnější než bulvár,“ říká Zelenka

Jak mocný a nebezpečný je svět bulváru? Scenárista a režisér Petr Zelenka rozbírá v nové hře bulvární aféru kolem údajného milostného poměru Davida Beckhama. Přestože jméno fotbalové hvězdy se stalo názvem hry, hlavním hrdinou je šedá eminence britského bulváru Max Clifford. V podání Jaroslava Plesla.
24. 3. 2022|

Glosa: Krajina ve stínu porazila Šarlatána. Ceny české filmové kritiky napravují „křivdy“

Od soboty známe vítěze jedenáctého ročníku Cen české filmové kritiky. Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy obdržela dvě ceny – za nejlepší film a pro Magdalénu Borovou v hlavní ženské úloze. Šarlatán se stal filmem s nejlepší režií (pro Agnieszku Hollandovou) a s nejlepším hercem Ivanem Trojanem (v roli léčitele Jana Mikoláška). O čem tato ocenění vypovídají?
9. 2. 2021|

Krajina ve stínu zastínila podle kritiků loňské filmy. Herecké ceny patří Trojanovi a Borové

Černobílé drama Krajina ve stínu vybraly Ceny české filmové kritiky jako nejlepší film roku 2020. Napříč kategoriemi obdržel snímek Bohdana Slámy dvě ocenění, stejně jako drama Šarlatán. Oba tituly spojuje historický námět podle skutečných událostí. Herecké ceny patří hercům z těchto dvou filmů Ivanu Trojanovi a Magdaléně Borové. Téměř všechny vítězné tituly vznikly s přispěním České televize. Ta také slavnostní ceremoniál vysílala v přímém přenosu.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 22:02|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

„Lidi tady málo hulej’.“ Do kin se (proto) vrací Samotáři

Komedie Samotáři patří k těm filmům, z nichž lidé i po letech citují a které nesou výpověď pro jednu generaci. O to spíše je režisér filmu David Ondříček zvědavý, jak na Samotáře zareagují současní dvacátníci. Od 2. července se totiž vracejí do kin, a to v digitálně restaurované verzi.
2. 7. 2020|

Modelář napravuje v kinech svět. Neklaďme si malé cíle, tlumočí jeho vzkaz režisér Zelenka

V novince Petra Zelenky mají podstatnou roli drony, ale podle režiséra a scenáristy v jednom není filmem o této technice. Hlavní hrdina se v současných politických kulisách radikálně angažuje v boji za spravedlnost, nicméně tvůrce odmítá označení filmu jako politického. Modelář je prý zábavným snímkem s napětím, který ukazuje mezilidské vztahy a kam to vede, když se člověk cítí společností zahnán do kouta. Do kin vstupuje 6. února.
5. 2. 2020|

Divadlo Disk uvede po dvanácti letech Dostojevského Bratry Karamazovy

Letošní absolventi Katedry činoherního divadla z pražské DAMU představí na prknech divadla Disk ruskou klasiku Bratři Karamazovi. Mladí herci tak na jeviště vrací dramatizaci, kterou původně pro Divadlo Na zábradlí před více než čtyřiceti lety připravil Evald Schorm.
26. 1. 2020|

Něco je ve vzduchu. Modelář Petra Zelenky slepil trailer

Režisér a scenárista Petr Zelenka dokončil svůj nejnovější film. Thriller ze současnosti uvede v únoru příštího roku do kin pod názvem Modelář, s Kryštofem Hádkem a Jiřím Mádlem v hlavních rolích. Novinku předznamenává už nyní trailer.
28. 11. 2019|

Aby Praha nevypadala jako Moskva nebo Paříž. Město platí filmařům za to, že zůstane Prahou

Praha platí filmařům za to, že je ve snímcích prezentována jako Praha. Město na to založilo fond, z něhož financuje snímky, které mají zajištěnou širší distribuci v zahraničí a kde Praha hraje samu sebe. Město tím chce přitáhnout další turisty i filmaře a prezentovat se v zahraničí.
29. 9. 2019|

„Tel Aviv se dost špatně nahrazuje.“ Petr Zelenka natáčí v Izraeli nový film Modelář

Po třiceti dnech končí režisér Petr Zelenka natáčení nového filmu Modelář. Štáb se na závěr přesunul na čtyři dny do izraelského Tel Avivu, kde točí paradoxně první scénu snímku. Jedna z hlavních postav, kterou hraje Kryštof Hádek, totiž na začátku příběhu v Izraeli pracuje.
2. 7. 2019|

„Pět nominací je fantastický úspěch.“ Dabing Street a Dukla 61 představily českou tvorbu v Monte Carlu

Po pěti letech získala tvorba České televize nominace na prestižním televizním filmovém festivalu v Monte Carlu. Tři šance na Zlatou Nymfu měl komediální seriál Dabing Street, další dvě pak televizní snímek Dukla 61. Čeští tvůrci sice nakonec z Monaka žádnou cenu nevezou, přesto už samotnou účast hodnotí jako obrovský úspěch.
19. 6. 2019|

Po mnichovském komplexu vyletí drony. Petr Zelenka natáčí nový film Modelář

Po pěti letech od filmu Ztraceni v Mnichově natáčí scenárista a režisér Petr Zelenka nový celovečerní snímek. V příběhu nazvaném Modelář diváky zavede do prostředí firmy na pronájem dronů. V hlavních rolích se představí Kryštof Hádek a Jiří Mádl.
30. 5. 2019Aktualizováno2. 6. 2019, 18:50|

Něco za něco: Ceny divadelní kritiky za Shakespeara, Maryšu i Eleganci molekuly

Divadlem roku 2018 je pražské Divadlo pod Palmovkou, které zároveň loni uvedlo inscenaci roku: Shakespearovu komedii Něco za něco. Nejlepšího herce našly Ceny divadelní kritiky v Sašovi Rašilovi a herečku v Pavle Gajdošíkové. Nejlepší novou hru napsal Petr Zelenka, ocenění za hudbu patří Ivanu Acherovi a za scénografii Marku Cpinovi. S výjimkou ostravské Maryši si divadelní ceny pro sebe tentokrát zabraly pražské scény.
17. 3. 2019Aktualizováno17. 3. 2019, 20:23|

Český lev se dívá hlavně na Českou televizi. Nominace získala za Duklu 61 či Dabing Street

Měsíc po oznámení filmových nominací představují ceny Český lev také nominace na nejlepší televizní počiny uplynulého roku. Obě hodnocené kategorie – film či minisérie a seriál – si pro sebe s převahou zabraly projekty České televize. „Televizní“ Český lev bude spolu s dalšími soškami předán při slavnostním ceremoniálu 23. března, v přímém přenosu ČT.
25. 2. 2019|

V Dejvickém divadle objevují lék proti AIDS

Objevy chemika Antonína Holého pomohly k léčbě AIDS i hepatitidy typu B. K poctě tohoto českého vědce napsal Petr Zelenka novou hru. Eleganci molekuly uvádí Dejvické divadlo v premiéře 7. dubna. Muži s vizí a odvahou riskovat se na jevišti této scény stanou Martin Myšička, Ivan Trojan a Pavel Šimčík.
7. 4. 2018|

Další z pozůstalých po oběti heparinového vraha se dovolávají spravedlnosti u soudu

Další pozůstalí po jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky se dovolali k Nejvyššímu soudu. České televizi to potvrdil mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek. Po havlíčkobrodské nemocnici požadovali odškodnění 8,8 milionu korun. Krajský soud v Hradci Králové ale jejich požadavek zamítl. Následně jeho rozhodnutí potvrdil i Vrchní soud v Praze.
29. 1. 2018|