Něco je ve vzduchu. Modelář Petra Zelenky slepil trailer

Trailer: Modelář (zdroj: 0.7km films)

Režisér a scenárista Petr Zelenka dokončil svůj nejnovější film. Thriller ze současnosti uvede v únoru příštího roku do kin pod názvem Modelář, s Kryštofem Hádkem a Jiřím Mádlem v hlavních rolích. Novinku předznamenává už nyní trailer.

Modelář je podle Zelenky, jenž opakovaně pracuje s mystifikací, jeho nejrealističtějším filmem. Zachycuje příběh dvou někdejších spolužáků, kteří v současné Praze provozují půjčovnu dronů. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i aktivističtí umělci, jejich stroje nosí na přehlídce luxusní kabelky nebo sprejují na Petřínskou rozhlednu. „Drony se tu objevují v nejrůznějších akcích, jen scénu špehování nevěrné ženy s manželem jsem na poslední chvíli škrtl ze scénáře,“ podotýká Zelenka.

Zatímco Plech, majitel firmy a ve volném čase rapper, sní o velkých penězích, chemik a letecký navigátor Pavel by se rád osobně angažoval v nápravě světa. Situace se zkomplikuje, když se rozhodne dron využít k terorismu.

Chemie je důležitá

Chemie je ve filmu důležitá nejen při přípravě teroristického činu, ale byla i základní podmínkou pro obsazení hlavních rolí. „Casting byl v tomto případě více než dvouletý proces, chemie mezi dvěma hlavními hereckými představiteli je tu zásadním hybným momentem příběhu,“ vysvětluje Zelenka.

„Cílem byla věrohodnost hlavní postavy, ta se totiž ocitá v málo pravděpodobné situaci, na kterou nikdo z nás nemá odvahu. Je to Hádkova jasně nejlepší hlavní role,“ nepochybuje. Mádl se zase kvůli roli Plecha musel naučit rapovat a mluvit jako Kato. Rapper z Prago Union je totiž předobrazem jeho postavy. Ve filmu se také objeví Veronika Khek Kubařová, Richard Stanke, Zuzana Fialová či Helena Dvořáková.

Miroslav Hanuš, Veronika Khek Kubařová
Zdroj: 0.7km films/Michaela Hermína

Žánrově má Zelenkova novinka nejblíže prý k psychologickému thrilleru, v němž nicméně nechybí humor. „Modelář má na rozdíl od filmů Karamazovi nebo Ztraceni v Mnichově jednoduchou stavbu, ale zůstávají významové vrstvy, takže lidi, kteří znají moje věci, nebudou zklamaní,“ slibuje filmař.

Ověřit si jeho slova budou moci diváci v kinech od 6. února příštího roku. Snímek vznikl v producentské společnosti 0.7km films Petra Zelenky a Martina Sehnala, ke koproducentům patří mimo jiné Česká televize.