Harpagon v novém ostravském muzikálu není lakomý, když jde o humor

Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo původní muzikál Harpagon je lakomec? Inscenace vznikla na motivy slavné Molièrovy komedie. Plánovanou premiéru ostravská scéna 30. ledna skutečně odehrála, jen bez publika. Inscenaci nevysílala ani on-line, interakce s diváky je podle tvůrců pro vyznění této komedie třeba.

Komediální novinku začal soubor zkoušet loni v říjnu. Zkoušky musel přerušit kvůli pandemii, na scénu se vrátil až v posledních týdnech, zkoušející se nechávají pravidelně testovat.

„Zkoušíme, zkoušíme, zkoušíme… ale nemá to ten vrchol. A kdy bude premiéra, čert ví,“ posteskl si představitel Harpagona Libor Olma, že nejistota uvedení přípravu inscenace poznamenává. Hlavní roli nenapravitelného lakomce dostal jako dárek k šedesátinám.

Premiéru se divadlo rozhodlo udělat alespoň nanečisto. Podle režiséra Vojtěcha Štěpánka mají ale i takové průtahy své výhody. „Budu nad tím moct měsíc, dva tři přemýšlet, nemusím dělat panické rozhodnutí těsně před premiérou, žádné brutální škrty,“ hledá na současné situaci na divadelní scéně i něco kladného.

Molièrovy postavy mají sraz v Ostravě

K muzikálu napsal také – na hudbu Borise Urbánka – libreto. Z Molièrovy předlohy ponechal základní příběh lakomého starce, více ale rozehrál některé charaktery a v závěru uvidí diváci také postavy z dalších her známého francouzského dramatika. „Je tam Tartuffe, pán z Prasečkova, Arnulf ze Školy pro ženy, takže v jednu chvíli se sejdou všechny neřesti molièrovského světa,“ prozradil Štěpánek.

Jejich setkání jen potvrdí, že divadelní novinku v Ostravě zamýšleli v montypythonovském duchu. Průběžně ji budou zkoušet, aby mohli pobavit i diváky, jakmile to bude možné.

V Ostravě nastudovali muzikál o Harpagonovi (zdroj: ČT24)