Zemřela Hana Maciuchová, hvězda československých seriálů i Divadla na Vinohradech

Zemřela herečka Hana Maciuchová – představitelka Anče z Krkonošských pohádek nebo Aleny Blažejové z Nemocnice na kraji města. Bylo jí 75 let. Odchod Hany Maciuchové oznámila její sestra Silvie Marková, podle které podlehla dlouhé, těžké nemoci. Dodala, že rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu a požádala veřejnost, aby respektovala v těžké chvíli soukromí rodiny.

Ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer uvedl, že divadlo ve středu připraví smuteční vitrínu s připomínkou angažmá Hany Maciuchové, aby její památku mohli v souladu s opatřeními proti šíření koronaviru uctít všichni, kdo ji měli rádi.

Připomněl, že hrála téměř do poslední chvíle. „My jsme samozřejmě věděli, že je nemocná, a museli jsme nejen kvůli koronakrizi, ale i kvůli Haničce přerušit představení Harold a Maude, ve kterém excelovala. Bohužel už to diváci neuvidí, je mi to strašně líto,“ uvedl Töpfer.

Nepotřebuji být na jevišti za každou cenu. Nejsem exhibicionista, vůbec. Hrozně mě baví, když dostanu roli, kterou zvládnu, a potom s ní můžu vejít do dialogu s hledištěm. Ale tak, aby to hlediště dostalo nějaké poslání, nějakou výpověď, která by jim osvětlila temné místo v jejich hlavě, anebo dokázala ta role emočně zmáčknout srdce, aby věděli, že teď můžou na něco přijít, k něčemu se dobrat. Tam já vnímám smysl své profese.
Hana Maciuchová
z cyklu Neobyčejné životy

Hana Maciuchová vystupovala také na komerní pražské scéně Viola. „Já už nejsem pánem svého času, i když to jsem nikdy nebyla. Nikdo nejsme,“ citoval její ředitel Robert Tamchyna jedny z jejích posledních slov při večeru v době první vlny pandemie. „Byla silná, i když oči a hlas prozrazovaly zlé tušení. Její výběr básně ze sbírky Li Čching-čao byl vlastně rozloučením,“ dodal ředitel.

Události, komentáře: Hana Maciuchová zemřela (zdroj: ČT24)

Proměnlivost ze všech stran

„Měla jsem možnost potkat spoustu zajímavých, inspirativních lidí. Setkala jsem se se spoustou inspirativní dramatiky. A potom nejen mé životní zkušenosti, ale i role, které jsem dostávala, nabíraly intenzivnější povahu, byly zajímavější, měly daleko silnější sdělení, měly daleko intezivnější kontakty se svými partnery a já měla intenzivnější kontakty s tou rolí. Proměnlivost byla ze všech stran a za to osudu děkuji,“ shrnula Hana Maciuchová své herecké příležitosti v roce 2012 v dokumentu z cyklu Neobyčejné životy.

Hana Maciuchová se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce. Byla výraznou filmovou a televizní herečkou, na stříbrném plátně se poprvé objevila ve svých devatenácti letech ve snímku slovenského režiséra Štefana Uhera Organ.

Diváci ji mohli vidět také v Balíkově psychologické sondě V každém pokoji žena, ve Skalského filmu o Karlu Čapkovi Člověk proti zkáze z roku 1989, kde ztvárnila Olgu Scheinpflugovou, v Samotářích Davida Ondříčka a naposledy ve filmu Tátova Volha.

Tátova volha (2018, režie: Jiří Vejdělek)
Zdroj: Česká televize

Divadelní kariéru zahájila v Divadle Za branou, ale od roku 1971 hrála v Divadle na Vinohradech, kde zůstala padesát sezon. Ztvárnila v něm řadu zejména tragikomických rolí, například Lízu z Obchodníka s deštěm, Roxanu v Cyranovi z Bergeraku nebo Markétku v Mistrovi a Markétce. 

Vinohradské angažmá bylo pro ni podle jejích slov zásadní. „Jedním z důležitých faktorů života je, když se člověk začne sebepoznávat. Uvědomí si své chyby, zároveň pár předností, nebude si působit svízele, ale zároveň nebude propadat lenosti a bude na sobě pracovat. Vnímat se. Jsem střelec, povahou nezávislá, a přesto jsem čtyřicet let existovala v angažmá,“ uvedla.

Velkou popularitu jí kromě inscenací a pohádek přinesly také televizní seriály. V 70. a 80. letech minulého století hrála v Ženě za pultem, Dynastii Nováků, Chalupářích, Synech a dcerách Jakuba skláře, Dnes v jednom domě, v Nemocnici na kraji města i jediném hraném Večerníčku – Krkonošských pohádkách.

Hana Maciuchová žila dvacet let po boku herce Jiřího Adamíry – až do jeho smrti v roce 1993.

Hana Maciuchová a Josef Abrhám jako Blažejovi
Zdroj: ČT24/ČT