A pohádky je konec. Zemřel rozhlasový režisér Karel Weinlich

Nedlouho po svých devadesátých narozeninách odešel rozhlasový režisér Karel Weinlich. Za více než půlstoletí práce pro rozhlas režíroval stovky pořadů, především pohádek a programů pro děti. Sám o sobě prý kvůli zaměření své profese říkal, že je „pohádkář český“, píše o něm na svých stránkách Český rozhlas.

Weinlich se narodil v Jihlavě v dubnu 1930. Po školní docházce vystřídal různá dělnická povolání: učil se tkalcem i prodavačem, odhořčoval sóju pro výrobu cukrovinek i pracoval na kbelském letišti. Nakonec zakotvil na Pražské konzervatoři na studiu herectví. A i když prý zvažoval, že pak profesně odbočí k medicíně, jeho talent ho držel na umělecké dráze.

Ten potvrdil vystudováním rozhlasové režie na DAMU a už jako student začal spolupracovat s rozhlasem, kde působil v redakci pro děti a mládež. Rozhlasovou režii neopustil, ani když se rozhodl působit i v divadle, ani když se stal po bouřlivých událostech roku 1989 členem programové rady tehdejšího Československého rozhlasu, kde spoluzakládal Občanské fórum. 

Andersen i Orwell

Weinlich je nejvíce spojen s rozhlasovou tvorbou pro mladé posluchače. Podílel se mimo jiné na populárně-vědeckém magazínu Meteor nebo rozhlasovém klubu Domino. V jeho režii posluchaly děti několika generací pohádky od Andersena, bratří Grimmů, Erbena i Svěráka. Natáčel ale i pro dospělé, třeba dramatizaci Orwellova románu 1984.

Vedle rozhlasové tvorby pro děti se proslavil také tím, že se stihl dvanáctkrát oženit. Svůj osobní život rozebíral třeba v pořadu Všechnopárty:

Karel Weinlich hostem pořadu Všechnopárty (2008)