Filmová upoutávka týdne: Zvuk opět zabíjí. Tiché místo musí najít Emily Bluntová i Cillian Murphy

Jedním z nejvýraznějších filmů roku 2018 se stalo Tiché místo. Nápaditý science fiction horor o rodině, která čelí monstrům s dokonalým sluchem, se stal celosvětovým úspěchem. Herec a režisér John Krasinski si zapsal do filmografie důležitý triumf a dalo se očekávat, že se vyprávění o světě, kde každý zvuk může znamenat smrt, pokusí dále rozvíjet. Pokračování nazvané Tiché místo 2 vstoupí do českých kin již 19. března. Na upoutávku se můžete podívat už nyní.

Snímek A Quiet Place, tedy Tiché místo, byl jedním z největších filmových překvapení předloňské sezony. John Krasinski, známý třeba z americké verze seriálu Kancl, se v originálním filmu předvedl nejen jako herec, ale také jako scenárista i režisér v tom nejlepším světle a podle mnohých kritiků natočil jeden z nejlepších snímků daného roku, a to nikoliv pouze v rámci žánrů sci-fi nebo hororu.

Zápletka byla přitom poměrně prostá: planetu obsadili neznámí vetřelci, nesmírně agresivní a téměř nezničitelní, kteří loví lidi. Zvláštností bylo, že se tito predátoři orientují podle sluchu. Nejjistější obranou proti rychlé smrti proto je nevydat ani hlásku. Komorní snímek, který zachycuje boj jedné rodiny o přežití, se vyznačuje především hutnou atmosférou a přesvědčivými charaktery.

Známé postavy v otevřeném světě

John Krasinski si sám zahrál otce rodiny a do role své družky obsadil svou skutečnou manželku Emily Bluntovou. Po svých předcházejících nepříliš přesvědčivých režisérských pokusech Něco na těch mužích je a Hollarovi stvořil hit, kterému tleskala kritika i diváci. S rozpočtem nevelkých 17 milionů dolarů utržil celosvětově 340 milionů dolarů.

Tento úspěch i otevřený konec prvního dílu napovídaly, že pokračování na sebe nenechá dlouho čekat. Jak bude druhý díl vypadat, nyní naznačuje nový trailer. Ten ukazuje, že spíše klaustrofobní vyznění prvního dílu nahradí pohled do širšího světa.

Divák tak může doufat, že se dočká vysvětlení některých otázek, které zatím zůstaly bez odpovědi. Pod scénářem je opět podepsán Krasinski ve spolupráci se Scottem Beckem a Bryanem Woodsem.

John Krasinski a Emily Bluntová
Zdroj: Chris Pizzello/ČTK/APInvision

Hned první scéna upoutávky vrací rodinu na samý začátek apokalypsy, tedy do momentu, kdy se zabijácká monstra objevila. A dává najevo, že hororovou úzkost doplní velkoryseji pojatá akce.

Film však nebude jenom pohledem do minulosti fikčního světa, ale přímo naváže na děj jedničky. Další obrazy už zachycují rodinu bezprostředně po událostech prvního dílu. Známé postavy se musí vyrovnat s bolestnou ztrátou, opouští původní domov a vydávají se do světa plného nástrah. 

V hlavních rolích se opět objeví Bluntová jako hrdinná matka Evelyn a jako její děti Noah Jupe a Millicent Simmondsová. Výkřik chlapce, který zazní v traileru při zběsilé jízdě v autě, dává naději, že by se mohl alespoň na chvíli vrátit také Krasinski jako otec Lee.

Z nových postav zjevně vyniká zarostlý cizinec, kterého si zahrál Cillian Murphy. Výrazný irský herec patří mezi stále rostoucí hvězdy současné kinematografie. Do jeho bohaté filmografie patří snímky jako Zvedá se vítr, Snídaně na Plutu, Batman začíná, Počátek, Rozbitý svět, Dunkerk nebo český Anthropoid. V dalších rolích se v Tichém místě 2 objeví Djimon Hounsou, Wayne Duvall, Okieriete Onaodowan nebo Blake DeLong.