Homosexuálové za Husáka. Nejlepší letošní výstava je podle Guardianu ta od české fotografky

Nejlepší fotografickou výstavu letos podle deníku The Guardian připravila Libuše Jarcovjáková. Britský list do svého výběru deseti nejzajímavějších expozic roku vybral autorčinu kolekci černobílých snímků z undergroundového života v normalizačním Československu. Soubor prezentovala v létě na fotografickém festivalu ve Francii.

„V sedmdesátých a osmdesátých letech česká fotografka Libuše Jarcovjáková neúnavně zaznamenávala svůj nespoutaný život v období politických represí. Výsledek, zachycený na černobílých snímcích, byl jedním z největších objevů letošního fotografického festivalu v Arles,“ napsal britský deník o výstavě Evokativ.

Fotografie z období normalizace umožnily totiž řadě západních kritiků nečekaný pohled za železnou oponu. „Je představa, že to tady bylo temné, že jsme tu pomalu všichni chodili v uniformách. Já si ale pamatuju spoustu legrace a prožitků, které s tímto pohledem nemají nic společného,“ podotýká autorka.

Na černobílých a mnohdy rozostřených snímcích syrovým způsobem ukazuje prostředí barů, večírků, noční Prahy i momenty ze života sexuálních menšin, Romů či vietnamské a kubánské komunity v tehdejším Československu. 

Svět objevil Libuši Jarcovjákovou

Rozsáhlá samostatná výstava Evokativ v Arles přinesla mezinárodní průlom v kariéře šestasedmdesátileté fotografky. „Všichni byli udivení, jak je možné, že se s její tvorbou nikdy nesetkali, že je tady autorka s tak silným materiálem a představuje ho po čtyřiceti letech od jeho vzniku,“ potvrdila kurátorka Lucie Černá.

Fotografické a literární deníky z let 1971 až 1987 shromáždila také v knize Černé roky. Kromě pohledu na pestrost menšin na pozadí šedé všednosti normalizační Prahy obsahuje také autorčiny pozdější postřehy ze života v Západním Berlíně a Tokiu. Jarcovjáková za ni získala titul Osobnost české fotografie roku 2017.

Knižní podobu má i projekt Evokativ. Stejnojmennou publikaci, jež vyšla letos, zařadil časopis Aperture do výběru deseti nejlepších fotografických knih roku.

The Guardian ocenil výstavu Libuše Jarcovjákové (zdroj: ČT24)